Cégvilág

Becsődölt az ukrán privatizáció

Az ukrán költségvetés tavaly 17 milliárd hrivnyás privatizációs bevétellel számolt, de csak 189 millió hrivnya folyt be a kasszába.

Az ukrán költségvetés tavaly 17 milliárd hrivnyás (647 millió dollár) privatizációs bevétellel számolt, de csak 189 millió hrivnya (7,2 millió dollár) folyt be a kasszába. Ezzel szemben csak az Ihor Kolomojszkij oligarcha tulajdonát képező PrivatBank kényszerű államosítása 116 milliárd hrivnyájába került az ukrán adófizetőknek.

Tavaly 139 állami tulajdonban lévő objektumot értékesítettek, valamint 406 olyat, amely önkormányzati tulajdonban volt. 2015-ben még kevesebb folyt be az állami értékesítéséből, akkor csupán 151 millió hrivnyával gazdagodott a költségvetés, míg 2014-ben háromszor ekkora bevétele származott az államkasszának.

Idén három és fél ezer állami céget tervez értékesíteni Kijev. Forrás: AFP

A csökkenő bevételek miatt a vagyonkezelő alap korábbi igazgatóját idén tavasszal menesztették. A kormányfő abszurdnak tartja, hogy miközben az állami vállalatok többsége veszteséges, az ezeknél foglalkoztatott menedzsment finoman szólva is tehetős. Hrojszman szerint az elmúlt huszonöt évben privatizáció jogcímén szétlopták a vagyont. Nyílt titok, az ukrajnai oligarcha­réteg a kilencvenes években fejlődött ki, amikor a Szovjetunió szétesése után valóságos szabad rablás folyt a korábban állami tulajdonú cégeknél.

Idén három és fél ezer állami céget terveznek értékesíteni, de a folyamathoz még hozzá sem láttak. A legnagyobb közülük az odesszai kikötő üzemeltetőjének értékesítése volna, amelyet már tavaly is meghirdettek 13,175 milliárd hrivnya bevezető áron, de nem talált érdeklődőre.

Ugyanakkor Valerij Konovaljuk ellenzéki parlamenti képviselő elhibázottnak tartja a fekete-tengeri kikötő eladását, akárcsak a Turboatom és az Ukrszpirt stratégiai jelentőségű vállalatok magánosítását. Indoklása szerint az erőművi berendezéseket gyártó Turboatom tavaly fél év alatt 431 millió hrivnya profitot termelt.

Az Ukrszpirt 59 millió hrivnya nyereségre tett szert hat hónap alatt, a cég kontrollálja az ukrán alkoholpiac nagy részét.

állami tulajdon Ukrajna privatizáció
Kapcsolódó cikkek