Cégvilág

Drága mulatság lesz a Ford vezércseréje

A hét év után távozó Mark Fields lelépési pénze és az új vezérigazgató, James Hackett belépőcsomagja nem lesz olcsó mulatság a Fordnak, ketten együtt csaknem 70 millió dollárral terhelik meg az autógyártó büdzséjét.

A konszernt hét éven át irányító ügyvezető fejét akarták a Ford részvényesei, és megkapták: a nemrég tartott közgyűlésen megvonták a bizalmat Mark Fieldstől, és James Hackett ülhet az igazgatói székbe. Fields azonban nem távozik üres zsebbel: a Ford vezetőjének éppen tavaly szavaztak meg a közgyűlés résztvevői egy 19 százalékos éves emelést, így a konszern vezetőjének díjazása (juttatásokkal) éves szinten 22,1 millió dollárra emelkedett. Ehhez mérten még viszonylag visszafogott csomagot, a Bloomberg számításai szerint 57,5 millió dolláros végkielégítést kap a távozó cégvezér.

Forrás: AFP

Ennek egy jelentős része, 17,5 millió dollár a nyugdíjalapba történt befizetései után jár, amihez 8,1 millió dollárnyi részvényopció és 2,1 millió dolláros bónusz kapcsolódik, mindemellett 29,4 millió dollárnyi, 2020 után értékesíthető részvénycsomag illeti meg a leköszönő menedzsert. Habár a vezérigazgató a gyakorlatban már május 19-i hatállyal lemondott vezetői jogköréről, az egyezség szerint „indokolható esetekben” augusztus elejéig még szabadon használhatja a konszern magángépét, és két hónapig még a fizetését is kapja. A lelépési csomag értékét a Bloomberg 57 millió dollárnál is többre becsülte, ami különösen szembeszökő, mivel a Ford nemrégiben drasztikus leépítéseket jelentett be. Világszerte a dolgozók 10 százalékát küldik el, mintegy 20 ezer embert, csak az Egyesült Államokban 1700-at.

„Nagyon nagyra értékeljük Mark Fields munkáját, fantasztikus karriert futott be nálunk, ám itt az ideje a változásnak. Az iparág átalakulás előtt áll, de szerencsére megtaláltuk azt az embert, aki átvezet minket ezen a nehéz időszakon” – mondta a Reuters jelentése szerint William Clay Ford, a cégalapító Henry Ford dédunokája, mikor bemutatta a sajtónak a Ford új vezérigazgatóját. (Bár ténylegesen már régóta nem a Ford család vezeti a vállalatot, tulajdonrészük még mindig döntő befolyást biztosít számukra a társaságban.) James Hackett, aki korábban a Steelcase bútorgyártó vezetője volt, 13,7 millió dollár díjazásra jogosult, ebből 1,8 millió dollárt tesz ki éves fizetése, ami mellett éves szinten hétmillió dolláros részvénycsomagot és 3,6 milliós bónuszt kap, illetve még egymillió dolláros egyszeri bónuszt a kinevezésekor.

Ford vezér
Kapcsolódó cikkek