Cégvilág

Emelkedőben a Budapest Airport

Az utasszámmal együtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport (BUD) Zrt. bevétele is növekedett az elmúlt évben.

Az utasszámmal együtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport (BUD) Zrt. bevétele is növekedett az elmúlt évben. Tavaly ugyanis 235 millió euró volt a társaság értékesítésből származó bevétele, ami 22 millió euróval haladja meg az egy évvel korábbit – derül ki a cégbírósági adatokból. A bevételben nyilván meghatározó szerepe volt a reptéri csúcsnak: tavaly 11,4 millió utas fordult meg a reptéren, ez 11,1 százalékos növekedés. Az idei év is rekordot sejtet, hiszen áprilisban is 17 százalékos volt a bővülés, s Hardy Mihály, a BUD kommunikációs igazgatója arra számít, hogy idén elérik a 12 milliós utasszámot. A gépek száma kisebb mértékben bővül, az 5,9 százalékos növekedés hátterében az áll, hogy a légitársaságok nagyobb kapacitású gépekkel közlekednek, jobb kihasználtsággal – mondta Hardy. A repülőteret működtető cég ráfordításainál nincs jelentős elmozdulás a két év viszonylatában, vagyis 2016-ban és 2015-ben is nagyjából 36 millió eurót költöttek anyagi jellegű dolgokra, a bérköltség pedig tavaly 14,3 millió euró volt, ami 400 ezer euróval haladja meg a 2015-ös összeget.

Forrás: Veres Viktor

A repteret üzemeltető vállalkozás üzemi eredménye 16 millió euróval javult 2015-höz képest, 116,6 millió euró lett. Tavaly ugyanakkor a minimális veszteséggel szemben már 18 milliót meghaladó lett a cég adózás előtti eredménye, s adózott eredménye 14,4 millió euró volt. Mindeközben szinten tartotta a kötelezettségeit: 1,65 milliárd euró alatt maradt. Az összeg csaknem harmada hosszú lejáratú a kötelezettségek legnagyobb része pedig valamely kapcsolt vállalkozással szemben fennálló tartós kötelezettség.

Hardy Mihály szerint a pénzügyi eredmények megalapozzák a reptéren egy időben futó fejlesztéseket: épül az utasmóló, folyik az egyes pálya fejlesztése, készül a szálloda, két cég számára logisztikai központot alakítanak ki, és még az idén elkezdődik a Cargo City építése is.

Hardy Mihály utas bevétel Budapest Airport
Kapcsolódó cikkek