Cégvilág

Leépít a Teva Magyarországon

A Teva globális költségcsökkentési programjának áldozatául esett a gödöllői gyár is, ahonnan ötszáz munkavállalót küld el a cég.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet – közölte a társaság kedden. A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának részét képezi, az a cél, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez igazítsák.

A gödöllői üzem 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A cég a közlemény szerint a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott „korrekt és méltányos, ugyanakkor hatékony” konzultációt követően igyekszik gondoskodni arról, hogy a munkavállalók olyan juttatásokban részesüljenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy új állást találjanak. A Nemzetgazdasági Minisztérium a gyárbezárásra reagálva közölte, hogy kiemelt figyelemmel kísérik a Teva Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát. Az OFA Nonprofit Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel és a leépítést bejelentő céggel, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

A Teva azt írta, továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt, és hangsúlyozta: a terv az együttesen több mint kétezer embernek munkát debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti.

Tavaly január végén a Teva önként, elővigyázatosságból minden gyártási tevékenységet felfüggesztett Gödöllőn az amerikai gyógyszerbiztonsági hatóság észrevételei nyomán – közölte még tavaly júniusban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A kényszerleállás nem kis érvágást jelenthetett a cégnek, hiszen több mint kétszáz Magyarországon forgalmazott termékről van szó, emellett korábban több mint negyven országba exportáltak a gödöllői gyárból. Tavaly októberben még lapunkkal azt közölte a cég, hogy a következő hónapokban indulhat újra a termelés.

A Világgazdaság idén márciusban megírta, hogy a globálisan veszteséges üzletágait felszámolja vagy eladja, dolgozói számát pedig radikálisan csökkenti, továbbá felvételi stopot rendel el a több magyarországi üzemmel is rendelkező Teva Pharmaceutical. A világ legnagyobb generikus gyógyszereket gyártó cége először nem kommentálta az izraeli sajtóban a terveit megszellőztető híreket, később kiadott közleményében a hatezer fős leépítést eltúlzottnak minősítette.

A vállalat világszerte 57 ezer embernek ad munkát. A leépítés csak az egyik szelete a Teva költségcsökkentési programjának. Izrael legnagyobb iparvállalata húzós és eseménydús éven van túl, számos nagy és költséges cégfelvásárlást hajtott végre, miközben fontos bevételektől esett el amiatt, hogy új készítményeit nem tudta időben piacra dobni. A rossz hírek nyomán az utóbbi egy évben hatalmasat zuhant a cég árfolyama a New York-i tőzsdén.

A Teva a debreceni Biogal 1995-ös megvételével vetette meg lábát Magyarországon – majd fokozatosan terjeszkedett –, a termékeik azonban már korábban jelen voltak.

Teva gyógyszeripar leépítés
Kapcsolódó cikkek