Cégvilág

Magyar érdeklődő is van a pancsovai gyárra

Hét potenciális befektető, köztük egy magyar cég is érdeklődik a magánosítás előtt álló szerbiai vegyipari vállalatok iránt.

Hét potenciális befektető, köztük egy magyar cég is érdeklődik a magánosítás előtt álló szerbiai vegyipari vállalatok iránt.

A pancsovai Azotara műtrágyagyár iránt az újvidéki Promist, a ciprusi PFIC és a magyarországi KITE Zrt. érdeklődik. A nagykikindai MSK metanol- és ecetsavgyár megvételére a hongkongi Dong Shiwu Holdings és a japán óriás, a Mitsubishi is jelezte szándékát. A szintén pancsovai Petrohemija kőolaj-finomítóra pedig a kazahsztáni KazMunayGas (KMG) és a cseh J&T IB and Capital Markets jelentkezett kérőként.

Az érdeklődőknek beruházási és a további ügyvitelre vonatkozó tervet és egy privatizációs modell javaslatát kell benyújtaniuk, a kormány képviselői pedig külön tárgyalnak minden ajánlattevővel. A három cég összesen közel 3000 embert foglakoztat.

A Petrohemija van a legjobb helyzetben, hiszen ügyvitele nyereséges, ám régi adósságok terhelik a vállalatot. A másik két cég esetében az elemzők szerint elsősorban a termelésben nyersanyagként és energiaforrásként egyaránt felhasznált földgáz jelenlegi magas ára okozza a veszteséget.

Szerbia privatizáció vajdaság
Kapcsolódó cikkek