Cégvilág

Napi száz eurót keres egy FINA-orvos

Lezárult az egészségügyi csapat kiválasztása a 17. FINA vizes világbajnokságra és az utána következő Masters világbajnokságra. A teamben 210 orvos, ebből 110 szakorvos, 220 önkéntes és 250 szakdolgozó kapott helyet, akik szabadságuk terhére vállalták a munkát.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) részéről olimpiai szintű ellátás megszervezése az elvárás az egészségügyi csapat felé a közelgő úszó- és az azt követő Masters vb kapcsán – mondta el a Világgazdaságnak Merkely Béla, a városmajori klinika igazgatója aki a FINA orvosi csapatának szakmai irányítója lesz. Két hónappal ezelőtt a Semmelweis Egyetem (SE) tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Kft. nyerte el a július 14-én kezdődő világbajnoksághoz kapcsolódó orvosi, egészségügyi szolgáltatások ellátására kiírt közbeszerzési eljárást. A világbajnokság egészségügyi büdzséje 833 millió forint, amelyből az SE, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők is gazdálkodnak.

A világbajnokságok két városban, öt helyszínen zajlanak, hat sportágban több mint 14 ezren versenyeznek majd. Az orvosok hat hét alatt maximum 120 óra munkát vállalhatnak, az önkéntesek és a szakdolgozók 160-160 órát. Naponta 8 vagy 12 órás beosztások lesznek, ez nagyban függ az adott napi események számától és időbeliségétől is. Egy-egy műszakban több mint 100 egészségügyis lesz készenlétben – tette hozzá Merkely Béla. Az egészségügyi team a versenyek és az edzések helyszínén, valamint az akkreditált versenyzők, edzők és sportvezetők szállásán, a különböző hotelekben teljesít szolgálatot a nap 24 órájában.

Az orvosok óránként nyolcezer forintos szuperbruttót kapnak, ami egy napra nettó 100 eurós fizetés. A szakdolgozók óránként nettó kétezer forintért, az önkéntesek ingyen dolgoznak majd.

A vizes világbajnokság intézményi hátterét több budapesti és egy vidéki kórház adja. A sportolók ellátásában a Semmelweis Egyetem komplett klinikai infrastruktúrája és humán erőforrása részt vesz, kiegészülve az Uzsoki Utcai Kórház traumatológiai osztályával (az egyetem traumatológiai tanszékével). A balatonfüredi nyíltvízi világbajnokságon a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház lesz az orvosi központ.

Az egészségügyi csapat szoros együttműködésben áll az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ). Győrfi Pál kommunikációs igazgató lapunkkal közölte, hogy náluk folyik a rendezvények mentőszolgálati biztosítása. A mentőkapacitásokat a programelemekhez kapcsolódva tervezik meg, lesz amikor egy időben 26 mentőkocsi és személyzete fog tevékenykedni – a szükséges humán erőforrást a budapesti mellett vidéki szakemberek bevonásával oldják meg.

Természetesen az OMSZ alaptevékenységét a rendezvény nem befolyásolhatja, a mentők költségeit pedig a világbajnokság szervezői fizetik – mondta a szóvivő. A szükséges eszközök beszerzése folyamatban van, időben rendelkezésre fognak állni. A mentők fő feladata a nézők, a közönség ellátása lesz, ezt eset- és rohamkocsikkal, valamint „gyalogőri” párosokkal biztosítják.

FINA Nemzetközi Úszószövetség OMSZ
Kapcsolódó cikkek