Cégvilág

Napokon belül lehet pályázni konvektorcserére

Már csak napok kérdése, és elérhetővé válik az Otthon melege program kifejezetten gázkonvektorok cseréjét érintő köre – közölte a Magyar Időkkel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Azoknak pedig, akik lakásuk energiahatékonyságának növelését más korszerűsítéssel kívánják elérni állami támogatás segítségével, sietniük kell a pályázáshoz szükséges dokumentumok beszerzésével.

Már csak egy hetük van azoknak, akik szeretnék június 6-án benyújtani az igényüket az Otthon melege program lakások energiahatékonyságának növelését célzó pályázatára. Jövő kedden 8 órától nyílik meg a kormányablakon az az alprogram, amelynek segítségével kazáncserére, kéményfelújításra és számos egyéb beruházásra lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni. A futeskorszerusites2017.nfsi.hu honlapon található pályázati kiírásnak megfelelően a sikeres pályázáshoz szükséges a korszerűsítendő ingatlan tulajdoni lapja, és a tervezett beruházásra vonatkozóan energetikus szakember véleményét is ki kell kérni. (Március 9-én jelentették be, hogy megjelenik a családi házak komplex fűtéskorszerűsítését, kazán- és konvektorcseréjét, illetve a kiegészítő elemek, például kémények felújítását, cseréjét támogató pályázat is.)

Emellett a feltételes szerződést is meg kell kötni a kivitelezővel. A minisztérium mintegy hétezer pályázatra számít ebben a körben, amelyben a támogatás mértéke pályázatonként legfeljebb 40 százalék, de maximum 700 ezer forint, a rendelkezésre álló keret pedig 3,5 milliárd forint. Ez a fejezet összekapcsolható a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kedvezményes hitelprogramjával: a pénzintézet nullaszázalékos hitelt biztosít a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból, amit önállóan is lehet igényelni. Aki viszont az Otthon melege keretében szeretne pályázni az MFB-hitelre is, annak összesen a 40 százalék vissza nem térítendő támogatással, az 50 százalék hitellel és a 10 százalék önrésszel kell számolnia – írta a Magyar Idők.

Napokon belül pályázható a támogatás
Forrás: AFP

Külön a gázkonvektorok cseréjének támogatására egy, a napokban kiírandó felhívás is következik, új weboldalon, amelynek a címe egyelőre nem ismert. Jelenleg a pályázati feltételek csiszolásának utolsó fázisát végzi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Azt már biztosan lehet tudni a tárca korábbi közlései alapján, hogy az alprogram bizonyos szempontból kiemelkedik a többi közül, hiszen magasabb, 60 százalékos támogatási intenzitást biztosít. Ennek az az oka, hogy gázkonvektorok jellemzően az idős emberek otthonában találhatók. A várhatóan ­július közepétől pályázható keret 1,5 milliárd forint.

Az új konvektort beépíteni tervező lakosoknak ügyelniük arra, hogy a pályázatban megjelölt készüléket az év végéig beépíttessék és használatba vegyék. Ezt azért kell szem előtt tartani, mert ha átcsúszna a kivitelezés a következő évre, akkor már a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni. Ilyen esetben a támogatási szerződés módosítására is szükség lesz, de minderről külön tájékoztatást kapnak majd a pályázók.

Újabb kiírás jelenik meg az Otthon melege programban, augusztus 7-től ismét lehet pályázni mosógép vagy hűtőszekrény cseréjére. Az alprogram keretösszege 600 millió forint, amit a lakosság arányában osztanak el a régiók között. A kiírásra régiónként eltérő időpontban lehet majd jelentkezni.

 

Otthon melege energiahatékonyság
Kapcsolódó cikkek