Cégvilág

Nyárra elkészül a 700 megahertzes sáv átállításának terve

Még idén nyáron a szakma elé terjeszti az NMHH a 700 megahertzes frekvenciasáv vezeték nélküli szélessávú hasznosításának ütemtervét.

A tervek szerint még idén nyáron a szakma elé terjeszti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a műsorszórás számára 2020-ban megszűnő 700 megahertzes frekvenciasáv vezeték nélküli szélessávú hasznosításának ütemtervét – mondta az NMHH főigazgatója csütörtökön Győrben, a Távközlési világnap alkalmából rendezett szimpóziumon a Széchenyi István Egyetemen.

Aranyosné Börcs Janka emlékeztetett, hogy az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadta azt a javaslatot, hogy a 694 megahertz és 790 megahertz közötti sáv – hasonlóan a 800-as tartományhoz – is a mobilszolgáltatók használják. Ehhez minden tagállamnak el kell készítenie saját ütemtervét. Az NMHH már dolgozik ezen – mondta.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a távközlési iparág folyamatosan dinamikus változás előtt áll. A szakmának felkészültnek és folyamatosan fejlődőnek kell lennie. Példaként említette, hogy gyökeresen megváltoztak a médiafogyasztási szokások, a felhasználók már nem elégednek meg azzal, hogy passzív szereplők legyenek.

Aranyoné Börcs Janka átadta a 2015-ben alapított Dr. Magyar Endre-díjat. A kitüntetést a hírközlés területén, a hírközlési piac fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú tevékenység, valamint a több évtizeden át végzett kiemelkedő munka, életmű elismeréseként adományoznak. Idén Bölcskei Imre nyugalmazott hírközlési szakértő és Bugyi József frekvenciaszakértő vehette át az elismerést.

mobiltelefon hírközlés frekvenciasáv NMHH
Kapcsolódó cikkek