Cégvilág

Ötszáz embert küld el Gödöllőn a Teva

A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet – közölte a társaság kedden.

A terv a társaság globális hálózati működési stratégiájának részét képezi, amelynek célja, hogy a Teva gyártókapacitását a piac és a betegek globális igényeihez tudja igazítani. A gödöllői üzem a tervek szerint 2018 közepéig csökkentett kapacitással folytatja a termelést. A cég a munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott „korrekt és méltányos, ugyanakkor hatékony” konzultációt követően igyekszik gondoskodni arról, hogy az érintett munkavállalók olyan juttatásokban részesüljenek, amelyek segíthetik őket abban, hogy új állást találjanak – írják. Hangsúlyozzák: a Teva továbbra is teljes mértékben elkötelezett a társaság magyarországi működése iránt, a terv az együttesen több mint 2000 embernek munkát debreceni és sajóbábonyi üzemet, valamint a társaság magyarországi kereskedelmi egységét nem érinti.

Globálisan kétezer embert küld el a Teva

Nem csak minket érint a leépítés: mint azt korábban a Világgazdaság is megírta, a Teva Pharmaneutical, Izrael legnagyobb iparvállalata húzós és eseménydús éven van túl, számos nagy és költséges cégfelvásárlást hajtottak végre, miközben fontos bevételektől estek el amiatt, hogy új készítményeiket nem tudták időben a piacra dobni. A rossz hírek nyomán március végére 72 százalékkal 32,6 dollárra zuhant a Teva árfolyama a New York-i tőzsdén. A bukdácsolásnak személyi felelőse is akadt, Erez Vigodman februárban vette a kalapját, feladatkörét az új vezérigazgató megtalálásáig Jichak Peterburg elnök látja el. A meggyengült vállalati mérleget drasztikus költségcsökkentéssel igyekszik helyrebillenteni a gyógyszeripari cég: veszteséges üzletágait felszámolja vagy eladja, dolgozói számát pedig radikálisan csökkenti, továbbá felvételi stopot is elrendeltek. A vállalat világszerte 57 ezer embernek ad munkát, közülük legalább kétezertől válnak majd meg, de az érintett leányvállalatokat még régiók szintjén sem nevesítették.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a Teva Gyógyszergyár Zrt. elbocsátandó munkavállalóinak sorsát. Az érintett Pest megyében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat április végi adatai szerint több mint 5200 betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ami a vállalat munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedését nagyban megkönnyítheti. Az OFA Nonprofit Kft. haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a megyei kormányhivatallal, a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő céggel, emellett mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében. Az OFA kész azonnali beavatkozásra a gyógyszergyártó cég esetében is, az érintett 500 munkavállalónak szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással segíthet. A legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben. Szintén az elhelyezkedést segítheti, hogy az ugyancsak a gyógyszeripari területen tevékenykedő gödöllői GSK mintegy 18 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre.

 

gödöllő Teva gyógyszergyártás leépítés
Kapcsolódó cikkek