Cégvilág

Videoszakértő, online kárrendezés: digitalizál az Uniqa

Százötven év kellett, hogy egymilliárd embert lehessen telefonon elérni, míg csupán csak nyolc évbe telt, hogy a Facebook ennyi ügyfelet érjen el.

Százötven év kellett ahhoz, hogy egymilliárd embert lehessen telefonon elérni, míg csupán csak nyolc év kellett ahhoz, hogy a Facebook ugyanennyi ügyfelet érjen el. A növekedés tehát exponenciális. Manapság mintegy 1000 startup cégben nagyjából 40 ezer ember gondolkodik azon, hogyan lehet a biztosítói oldalon is rákapcsolódni erre a növekedésre – ezen cégek és dolgozóik ugyanakkor döntően nem biztosítóknál dolgoznak – mondta Kurtisz Krisztián, az Uniqa biztosító vezérigazgatója.

A szakember szerint kommentkultúra van: a közösségi hálózatokon bárki elmondhatja a véleményét és ha hitelesnek tartják, ezt el is fogadják. Ezek a vélemények azok, amelyek alapján egy-egy szolgáltató megítélése változhat, ezért akarjuk-nem akarjuk, igyekezni kell az emberekben jobban megmaradó negatív vélemények elkerülésére. Ehhez pedig a szolgáltatások terén kell minél inkább az ügyfelek kedvében járni – üzletkötésnél vagy épp kárügyintézésnél.

Nem az apró betűs feltételek és a termékhez kapcsolt, egyébként soha nem használt kedvezmények alapján választ az ügyfél szolgáltatót, hanem a szolgáltatás színvonala, biztosítóknál a kárkifizetés és a szolgáltatások (ügyfélszolgálat, ügykezelés, visszamérés) színvonala az, ami alapján az ügyfélélmény emelhető – vélekedett a szakember.

Az Uniqa ennek az elgondolásnak alapján az elmúlt 9 hónapban megfelezte a kínált termékek számát. A termékek ugyan dobozosak, de azokat az ügyféligényeket maximálisan figyelembe véve készítették, az így kialakított alapcsomagok is megfelelő választ adnak az ügyféligényekre. Az Uniqa megújította digitális csatornáit, a honlap dinamikus, azaz figyeli, hogy az emberek az adott időszakban milyen terméket/szolgáltatást keresnek – vihar után például a kárbejelentés érhető el a legkönnyebben. A biztosító már 1000 ügyfél esetében alkalmazta digitális kárügyintézési szolgáltatását, ahol a kárszakértő nem száll ki a helyszínre, hanem az ügyfél digitális eszközének – tablet vagy mobiltelefon – videokapacitásait felhasználva távolról rendezik a károkat.

A biztosító 2016-os eredményeiben már visszaköszönnek az egyszerűsítés eredménye: 5 év veszteséges év után 225 millió forintos adózott eredményt sikerült elérnie a társaságnak, Kurtisz Krisztián elmondta, idén 800 milliós profitot terveznek.

Kurtisz Krisztián kárügyintézés Uniqa digitalizáció
Kapcsolódó cikkek