Cégvilág

Vita a HírTV-vel: tőkeleszállítás a kábeltársaságnál

Csaknem félmilliárd forinttal csökkenti az alaptőkéjét a PR-Telecom Zrt. A hírközlési cég néhány hónapja jogvitába került a HírTV-vel.

Csaknem félmilliárd forinttal leszállítja a tőkéjét a szigetszentmiklósi székhelyű PR-Telecom Távközlési Zrt. – határozott a társaság. Ez azt jelenti, hogy az eddigi csaknem 859 millió forintról 365 millióra csökken a cég alaptőkéje.

A másfél évtizede piacon lévő PR-Telecom közel kétszáz településen nyújt előfizetőinek kábeltévés, internetes, televíziós szolgáltatást. A mérlege szerint 2015-ben 5,67 milliárd forint árbevételt termelt a 3,8 milliárd forint saját tőkéjű társaság, és 210 millió forint adózott eredményt könyvelt el. Honlapja szerint a cég részese az uniós forrásból támogatott, összesen 3,5 milliárd forintos Ginop-projektnek is, amelynek keretében Sárvártól Tokajig számos járásban széles sávú internetelérést biztosít.

A PR-Telecom legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy tavaly decemberben vis maiorra hivatkozva jelezte, kiveszi a kábeltévés programcsomagjából a HírTV-t. Az ügyben a jogvita még nem zárult le, a bíróság ideiglenes intézkedésként visszatetette a csatornát a csomagba – válaszolta a Világgazdaságnak a vitás ügyben a televíziót képviselő Magyar György ügyvéd. Vagyis hasonló ítélet született, mint az oszlopháborúként emlegetett, főváros kontra Mahir Cityposter ügyben. „A Budapest Környéki Törvényszék a HírTV reklámpiaci helyzetének változásából eredő reklámbevételi csökkenés veszélyét olyan mértékűnek ítélte, mely alapján a műsorterjesztés fenntartása szükséges” – tudatta a PR-Telecom a honlapján január végén, egyben tájékoztatta az előfizetőit, hogy ismét elérhetővé tette a műsort.

A tőkeleszállításra egy másik bírósági ügy miatt kerül sor. A mintegy négy éve folyó ügyben hozott jogerős ítéletet a Miskolci Törvényszék. A PR-Telecom még 2013 tavaszán döntött arról, hogy ázsiós tőkeemeléssel a 365 milliós tőkéjét 859 millióra emeli, a részvényeket pedig a máltai Birkirkara Mannarino Roadra bejegyzett Central Eastern Europe Cable & Media Group Limited (CEEC) jegyzi le. A bíróság azonban a tőkeemelést semmisnek nyilvánította, arra hivatkozva, hogy az apportált eszközök nem képezhetik a tőkeemelés alapját. (Annak alapjául – a cég beszámolója szerint – a CEEC által a PR-Telecommal szemben set-top boxok és modemek után kiszámlázott bérleti díj 160 millió forintos összege szolgált.)

Az átmeneti állapotot jelzi, hogy a tőkéből való részesedés alapján 57,4 százalékkal a máltai CEEC, 34,57 százalékkal Fojt István szerepelt 2015 végén; ami pedig a részvények megoszlását illeti, Fojt István több mint 80 százalékkal rendelkezett, míg a máltai cég nullával. A mérlegbeszámolóból az derül ki, hogy a CEEC-nek szánt részvényeket valójában sosem bocsátották ki, az apportot a mérlegben az egyéb követelések között mutatták ki.

HírTv pr-telecom
Kapcsolódó cikkek