Cégvilág

Egyszerűsödnie kellene az agrártámogatások kifizetéseinek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint közelíteni kellene az agrártámogatásokat kifizető hazai ügynökség és az uniós jog gyakorlatát.

Érdemes volna közelíteni az agrártámogatásokat kifizető hazai ügynökség és az uniós jog gyakorlatát, hiszen nem egy esetben nyertek pert az uniós bírósághoz forduló termelők, amikor a kifizető ügynökség megtagadta a támogatás kifizetését – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke egy pódiumbeszélgetésen hétfőn Budapesten.

Forrás: AFP

Győrffy Balázs a CEDR – Magyar Agrájogi Egyesület, az MTA MAB Természeti Erőforrás- és Vidékfejlesztési Munkabizottsága és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által rendezett eseményen hozzátette: mindenki érdeke, hogy érdemben csökkenjen a hasonló esetek száma, mert nem mindegy, mikor érkezik a támogatás a gazdákhoz. Úgy vélte, a kifizető ügynökség (jelenleg a Magyar Államkincstár, korábban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) Magyarországon, és az unió bármely országában „lavírozni igyekszik”. Nem támogathatja a csalárd magatartást, de érzékeny pont, hol az a határ, amíg érdemes elmenni ellenőrzésben, hiszen elvárás, hogy a források lehető legegyszerűbben, túlzott bürokrácia nélkül érkezzenek a termelőkhöz – fejtette ki.

kifizetések EU agrár
Kapcsolódó cikkek