Cégvilág

Felpöröghetnek a cégek informatikai kiadásai

Sok kisvállalkozás tisztában van a digitalizáció előnyeivel, a szektornak ugyanakkor tennie kell még a sikeres digitális átállásért – derült ki a Microsoft átfogó felméréséből.

 

A magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) tisztában vannak a digitalizáció előnyeivel, és ismerik azokat a módszereket, amelyekkel vállalkozásuk működését rugalmasabbá és hatékonyabbá tehetik – derül ki a Microsoft 19 országra kiterjedő, több mint 12 ezer kkv-t érintő reprezentatív felméréséből. A kutatás azt is kimutatta, sokat kell még tennie a szektornak a sikeres digitális átállásért. A kkv-k eszközparkja elavult, kevés a hozzáértő szakember. Az új uniós szabályozás bevezetése miatt azonban az európai vállalkozásoknak egy éven belül meg kell lépniük a szükséges fejlesztéseket. – Kulcsfontosságú a digitális átalakulás kimenetele a kis- és közepes vállalkozásoknál, hiszen ezek tevékenysége meghatározó az európai gazdaságban. Az európai, köztük a magyar kkv-k elsősorban rugalmasságot várnak a digitalizációtól, valamint azt, hogy a segítségével több idejük marad. Fontos számunkra az a trend is, hogy a következő egy évben a magyar kkv-k az európai átlagnál jóval magasabb arányban tervezik növelni informatikai kiadásaikat – mondta Vass Gábor igazgató, a Microsoft vállalati és partnerkapcsolati üzletágának vezetője a cég közleménye szerint.

A kutatásból kiderül, hogy egész Európára, a kelet-közép-európai régióra, valamint a magyar kkv-kra is az a jellemző, hogy a digitalizációtól elsősorban, 77 százalékos arányban rugalmasságot várnak, és azt, hogy használatával több idejük marad (78 százalék). Előnyei közül pedig az adminisztrációra fordított munka csökkentése a legfontosabb a kkv-szektor számára. A magyar cégek 48 százaléka papírmunkát spórolna a technológia segítségével. A felmérés szerint a magyarok – a 35 százalékos európai átlagnál jóval magasabb – 45 százalékos arányban mondták azt, hogy a következő egy évben növelni szeretnék informatikai kiadásaikat. E tekintetben a régiós versenyben 55 százalékkal a románok és 50 százalékkal a lengyelek állnak az élen.

digitalizáció Microsoft kisvállalkozás
Kapcsolódó cikkek