Cégvilág

Gyorsuló pályára állt a Wizz Air

Újabb gépeket hoz hazánkba a Wizz Air, ezzel 14-re nő a cég magyarországi flottája – jelentette be a vállalat vezérigazgatója.

Jövőre két újabb, 230 fős gépet hoz Magyarországra a Wizz Air, amely a következő évtől két újabb célállomásra, a svájci Bázelbe és a norvégiai Stavangerbe indít járatot – jelentette be Váradi József, a cég vezérigazgatója.

Forrás: AFP

Ezzel a két géppel 14-re nő a cég magyarországi flottája – amelyből 13 Budapesten, egy pedig Debrecenben lesz majd. A két gép magyarországi bázisra hozása 232 millió dolláros és közvetlenül 84 munkahelyet teremt. Az új kapacitásokkal 5,3 millió ülőhelyet kínálnak a magyarországi járatokon, és miután a gépek 90 százalékos kihasználtsággal működnek, a következő évben gyakorlatilag 50 százalékkal több utast szállíthatnak, mint amennyit a Malév a legjobb évében elvitt. A Wizz Air tavaly 23 százalékkal növelte magyarországi utasforgalmát, idén az első öt hónapban 16 százalékos a gyarapodás a bázishoz képest – emelte ki Váradi.

Az említett két új útvonal mellett számos célállomásra növelik a járatok számát. Így például a nemrég megcélzott nyugat-balkáni városok közül Tiranába, Podgoricába és Szkopjébe kettő helyett heti három járat lesz, de Milánóba, Moszkvába, Rómába és Barcelonába is több gép indul. A még el sem indított szentpétervári járat iránt is a vártnál nagyobb a kereslet, így itt is növelik a tervezett járatszámot.

A Wizz Air teljes hálózatán 24 millió utast szállítottak tavaly, ami 18 százalékos növekedés. Idén az első öt hónapban 23 százalékos a bővülés, a vezérigazgató hasonló dinamikára számít a teljes évben, s az utasszámmal azonos arányú gyarapodást vár a bevételekben és a profitban is.

A magyarországi mellett máshol is lesznek fejlesztések. Az idén 88-ra bővül a diszkont-légitársaság jelenleg 83 gépből álló flottája, amely a következő évben 108-ra, 2019-ben pedig 126-ra gyarapszik.

Az amerikai Indigo ugyan eladta 15 százalékos részvénycsomagját, de a társaság befektetéseinek 85 százalékát továbbra is megtartotta – mondta Váradi a napokban megjelent hírre reagálva. (Az Indigo egykor „pénzügyi instrumentumokba fektetett be”, amelynek egy részét részvényekre váltotta, ezektől vált most meg a cég.)

Malév gépflotta repülőgép Wizz Air
Kapcsolódó cikkek