Cégvilág

Lázár: Minden segítséget megad a kormány a metrófelújításhoz

A tárcavezető megerősítette, Tarlós István és a kormány arról állapodott meg szerdán, hogy egy közös tárgyalódelegációt küldenek Brüsszelbe azért, hogy megszerezzék az Európai Bizottság jóváhagyását az eredeti beruházási összegnek számító 137,5 milliárd forinton felüli kiadásokra.

Lázár János hangsúlyozta, Brüsszel egyelőre nem adott írásos jóváhagyást a beruházás eredeti költségeire sem. Megjegyezte továbbá, hogy a kormány „normális hangvételű” beszélgetést folytatott Tarlós Istvánnal, a találkozón pedig több más fővárosi ügy is szóba került.

Tarlós: Nem ad több pénzt a kormány a metrófelújításra

Mint arról lapunk is beszámolt: a főpolgármester bejelentése szerint a kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját megtakarításához akar nyúlni. Tarlós István közölte, várhatóan jövő héten Brüsszelbe látogat egy küldöttség, amelynek tagja lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy államtitkára, Szegvári Péter, a BKK igazgatóság elnöke, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Radnai Tibor, a projekt hivatalos vezetője.

Arról tárgyalnak majd, hogy amennyiben indokoltan többe kerülne a metrófelújítás, akkor a főváros saját gazdálkodásából származó pénzmaradványt uniós szankciók nélkül felhasználhassák a fedezet kipótlására. A főpolgármester elmondta azt is, hogy szerinte „arra reális és ésszerű számítani”, hogy a teljes alagúttal és – az eddigi tervekkel ellentétben – az északi szakasszal elindulhatnak a 3-as metró felújításának munkálatai szeptember végén, a másik két szakaszra pedig új tendert írnak majd ki.

3-as metró metrofelújítás 3-mas metró metró Lázár János Tarlós István M3
Kapcsolódó cikkek