Cégvilág

Már több idén az agrárkár, mint tavaly

E hét elejéig 8500 gazdálkodótól 86 600 hektárra, a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb területre érkezett kárbejelentés – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára.

A 27 ezer hektáron észlelt téli fagykár Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében főleg a borszőlőt, a káposztarepcét és az almát érintette. A 31 ezer hektárról jelentett tavaszi fagykár Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod és Pest megye gyümölcsültetvényeit károsította, míg a 13 400 hektárra bejelentett jégkár Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb. Csak a múlt héten háromezer hektáron pusztított a jég – mondta az államtitkár.

Megkezdődött az aratás az őszi árpa és a repce betakarításával. Eddig az őszi árpa termőterületének 15 százalékán, 35 ezer hektáron végeztek a munkákkal, és a tavalyinál 15-20 százalékkal alacsonyabb hozamokat értek el. A száraz meleg időjárás miatt hasonló mértékű terméscsökkenésre számít az agrártárca a repcénél és a búzánál is, de a magtárba kerülő mennyiségek az utóbbi öt év átlagát meghaladják majd. A nyári betakarítású növények vetésterülete tavalyhoz képest 2,7 százalékkal, 1,7 millió hektárra csökkent. Innen összesen hétmillió tonna terményre számítanak a tavalyi 8,5 millió tonna után.

agrárkár fagykár mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek