Cégvilág

Paneljövő: bontás helyett bővítés?

Bontás helyett a panelházak oldalirányú és felfelé bővítésével, nagy teraszokkal, zárt belső kertekkel rehabilitálják a csaknem ötvenéves József Attila-lakótelepet. A kerület építészeti tervpályázatának nyertese ezzel új irányt mutatott panelügyben.

Minden várakozást felülmúló ötletek érkeztek a József Attila-lakótelep rehabilitációs tervpályázatára – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szűcs Balázs, a IX. kerület főépítésze, aki szerint nem gondolták néhány hónapja, hogy az eredményhirdetés napjára ennyire időszerű lesz a téma.

A nyertes pályázatban szereplő megoldási javaslat előremutató, pontosan arra kínál megoldást, amire az érintett társasházakban élők vágynak: a lakások bővítési lehetőségére. A József Attila-lakótelepen élő családok ugyanis nem akarnak elköltözni, de helyben nem találnak nagyobb lakást, mivel a hetvenes évek elején épült lakótelepen az eredeti lakásméret legfeljebb 50 négyzetméter. A 8,5 ezer lakás egy részét már egybenyitották azok, akiknek volt pénzük a szomszédos lakás megvásárlására.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A tervpályázaton első díjjal elismert pécsi Au.room Építész Műhely innovatív ötlete szerint könnyűszerkezetes technológiával nemcsak emeletráépítéssel, hanem oldalirányú bővítésekkel is megoldhatóvá válna a több évtizedes igény. Miután a magántulajdonú lakások miatt minden változtatáshoz a lakóközösség jóváhagyása kell, a tervezők tavasszal lakossági fórumon ismerhették meg az érintett tulajdonosok vágyait és elvárásait.

A győztes tervet készítő csapat – akikkel az önkormányzat tervezési szerződést köt – a kicsi és a hiányzó erkélyekhez is hozzányúlt, pótolva, illetve megnagyobbítva azokat. A széltében is bővülő épületekhez a szükséges telket az önkormányzat olyan áron tervezi felkínálni az érintett társasházaknak, hogy azzal elősegítse a rehabilitáció megvalósulását – mondta a főépítész, aki szerint a negyedszázada indult és rendkívül sikeres középső-ferencvárosi tömbrehabilitáció méltó folytatásának szánják a projektet. 

Az első díjas pályázati elképzelés könnyűszerkezetes emeletráépítéssel és oldalirányú bővítésekkel növelné a lakóterületet

A várhatóan jövő tavaszra elkészülő új, a lakótelepre szabott kerületi építési szabályzatban már azok az elemek is szerepelnek, amelyeket a többi pályázat készítői is ajánlottak az önkormányzatnak: pl. a nagy forgalmú Üllői út zaját zöldtetős, rézsűs elrendezésű parkolóházzal csillapítják, és az Üllői út felől irodaházakkal választják le a lakónegyedet. Egy központi közösségi tér építésével meggátolják, hogy a közeli autópálya autósai egérútként használják a lakótelepi úthálózatot. Az önkormányzat új közösségi házat is építene a lakótelepre.

A minden harmadik kerületi lakost érintő lakótelep-korszerűsítés a díjazott tervek összességéből áll. A kerületi vezetőség a 15 millió forint összdíjazású tervpályázat után, már idén újabb forrással, szimbolikus kezdőtőkével indítja el a lakótelep közterületi rehabilitációját a június végi költségvetés módosításakor – tudtuk meg.

panelház panelfelújítás ingatlan
Kapcsolódó cikkek