Cégvilág

Rengeteg ingatlantól válik meg a közmédia

Mintegy ötven olyan budapesti és vidéki ingatlan van a közmédia tulajdonában, amelyre már nincs szüksége. Ezeket most átadja az állami vagyonkezelőnek, amely később dönt a hasznosításukról.

Korábban tévé-, rádióstúdióknak helyet ingatlanokat, illetve a Magyar Távirati Iroda egyes tudósítói irodáit és üdülőt is átad a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. Azokról az ingatlanokról van szó, amelyek nem szükségesek az MTVA feladatainak ellátásához, így ezeknek az állami ingatlanoknak a tulajdonosi joggyakorlását a későbbiekben a vagyonkezelő látja el. Az MNV Zrt. Budapesten 26, vidéken 21 ingatlan esetében veszi át a tulajdonosi jogok gyakorlását az MTVA-tól – tájékoztatta a Világgazdaságot az MTVA.

A közmédia budapesti két leg­emblematikusabb épületét, a Naphegy tér 8. szám alatti ingatlan teljes területét, illetve a Bródy Sándor utcai társasházi ingatlant – az archívumok és a stúdiók későbbi végleges elhelyezéséig – továbbra is az MTVA használja. Ezért első ütemben a Pollack Mihály téren lévő Károlyi-palotát és irodaépületet, valamint a Bródy Sándor utca 5. szám alatt lévő épületet adják át az MNV Zrt.-nek – közölte lapunkkal az MTVA. A Magyar Rádió évtizedeken keresztül a Bródy Sándor utcai épületben működött, amelyhez később hozzáépítettek egy részt a Pollack Mihály téren, ahol az említett Károlyi-palota is áll. Ezeket a régi és új épületekből (társasházi részből, irodából, palotából) álló ingatlanokat összekötötték, és így adtak helyet a rádiónak, mindaddig, amíg az el nem költözött a jelenlegi helyére, a Kunigunda utcába. De miután Pest egyik legértékesebb ingatlanegyüttesének egyes részeit még használják, csak bizonyos épületektől válik meg a közmédia.

A másik szintén jelentős épülete a közmédiának a Naphegy tér 8. szám alatt áll. Ezt a Duna Zrt., a Hírügynökség, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma és a Támogatási Terület használja, az ingatlan MTVA által nem használt területeit bérbeadás útján hasznosították. A Naphegy tér 8. alatti bérbeadásból 2016-ban 63 millió forint bevétele származott az MTVA-nak.

A Budapest területén lévő 12 ingatlan közül hat jelenleg is hosszú távon bérbe van adva, hat üresen áll. A bérbe adott ingatlanok között van a II. kerületi Völgy utcai óvoda, melyet a II. kerületi önkormányzat újított fel, a használatért bérleti díjat nem fizetnek. Egy másik ingatlan az Árpád fejedelem útja 108. szám alatt található, ezt az EMIH használja, csak jelképes bérleti díjat fizet érte. Az MTVA feladatellátásához nem szükséges 20 vidéki ingatlan közül 11-et az MTVA bérbeadással hasznosít jelenleg is, kilenc üresen áll. Egy vidéki ingatlant a salgótarjáni MTVA-s szerkesztő használ az MNV Zrt.-nek történő átadásig. A közmédia közölte, hogy az MTVA bevétele a bérbe adott ingatlanok hasznosításából tavaly 284 millió forint volt.

Az átadás-átvétel a két szervezet közötti megállapodás aláírásával több ütemben fog történni, ennek előkészítése jelenleg is zajlik – tudtuk meg az MNV-től. Az ingatlanok jövőbeli hasznosításával kapcsolatban a társaság az átvételt követően fog dönteni. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mekkora lehet az ingatlanok piaci értéke, ez csak akkor derül majd ki, ha értékesíteni kívánják őket.

épületek MTVA Vagyonkezelő ingatlan
Kapcsolódó cikkek