Cégvilág

Adót spórol a hatékonyság a vállalatoknak

A nagyvállalatok 50, a közepes vállalatok 40, a kisvállalatok 50 százalékot írhatnak le a társasági adójukból, ha megfelelnek az új rendeletben foglaltaknak.

Adókedvezményt kaphatnak azok a vállalatok, amelyek energiahatékonysági beruházást valósítottak meg egy tavaly novemberi törvény most megszületett és hatályba lépett végrehajtási rendelete szerint. A nagyvállalatok 50, a közepes vállalatok 40, a kisvállalatok 50 százalékot írhatnak le a társasági adójukból, ha megfelelnek az új rendeletben foglaltaknak.

Forrás: Kallus György

Eszerint energetikai audittal kell például igazolniuk, hogy beruházásukkal mennyi energia takarítható meg. Az auditot az energiahatékonysági törvény szerint erre felhatalmazott szervezet vagy szakember készítheti el méréssel vagy becsléssel, a beruházás üzembe helyezése után. (Az auditorokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tartja nyilván.) A megtakarítás nagyságát a villamos energiánál kilowattórában, a földgáznál köbméterben, a hőnél gigajoule-ban kell megadni.

Az adókedvezménynél nem számolható el költségként az olyan eszköz beszerzésének ára, amelyet az adózó nehéz helyzetű, vagy csőd-, felszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt álló adózótól szerzett be. Csak bizonyos esetekben számolható el a megújuló alapú áramtermelő berendezés beruházási költsége, és azoké a berendezéseké is, amelyeknél már eleve adott az energiahatékonyság alsó határa. Olyan beruházó nem kaphat adókedvezményt, amely az adott projekthez már igénybe vett egyéb energiahatékonysági célú támogatást. Az a cég is hiába pályázik, amelynek adótartozása van, végrehajtás folyik ellene, vagy megbírságolták be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt, és a bírságot később sem csökkentették azért, mert utóbb bejelentette a dolgozót.

„Nagyon örülök a rendeletnek, nagy szükség van rá, hiszen már nagyon közel van 2020, amikorra Magyarországnak uniós vállalása teljesítéseként 154 petajoule-os elsődleges energiamegtakarítást kell elérnie” – válaszolt a Világgazdaságnak Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője. Szalai Gabriella szerint nagyon jó, hogy a szabályozás energiahatékonyságuk javítására ösztönzi a vállalatokat, de a várható hatását még nem lehet megbecsülni.

energia megtakarítás hatékonyság
Kapcsolódó cikkek