Cégvilág

Durván elszálltak a lakásárak Budapesten

680 ezer forintnál is többet kell fizetni átlagosan az új építésű lakások négyzetméteréért Budapesten. A felkapottabb városrészekben az ár a másfél millió forintot is elérheti, és a szakértők szerint még nincs vége a drágulásnak.

Közel 30 százalékkal bővült az újlakás-piac a fővárosban, június végén már 27 ezer lakás építése vagy tervezése zajlott. Az Újotthon.hu adatai szerint a lakások negyven százalékát eladták már, a szabad lakásoknak azonban csak felét, 7600 otthont hirdettek meg a beruházók – összesített a Magyar Idők.

A legtöbb új lakást a XI. és a XIII. kerületben építik, a két helyen 2020-ig hét-hétezer lakással bővül az állomány. Ezer fölött van az épülő új lakások száma a III., IV., VIII., IX. és a XIV. kerületben, a külső és az erősen beépített belső kerületekben negyon kevés fejlesztés zajlik.

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára meghaladja a 680 ezer forintot, de az építőipari kapacitások szűkössége miatt továbbb emelkednek az árak a szakértők szerint. Már most 1,5 millió forintnál tartanak az árak a Belvárosban, de a II. és a XII. kerületben is egymillió forint feletti a négyzetméterár. Alig valamivel marad el a VII., a VI., és az I. kerület. Ötszázezer forintnál alacsonyabb négyzetméterárakkal csak öt pesti külső kerületben (XV., XVI., XIX., XX., XXIII.) lehet találkozni.

új építésű lakások négyzetméterár ingatlan
Kapcsolódó cikkek