Cégvilág

Fontos lépést tesznek a magyar borok hitelességéért

Megerősítjük a magyar borok hitelességét, ennek egyik eszköze az eredetmintázati térkép megalkotása – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az ehhez szükséges eljárást a Diagnosticum Zrt. szállítja, amely 4 milliárd forintos támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop). A tárca és a cég együttműködése keretében a magyar borászatok egy éven át ingyenesen végeztethetnek analitikai vizsgálatokat. Ezeket nukleáris mágnesesrezonancia-technológiával végzik, mely alkalmas egy-egy régió, évjárat vagy fajta beazonosítására, így ellenőrizhető, hogy a címkén feltüntetett adatok helyesek-e.

Az eredetmintázati térkép segítséget jelent a piacra jutásban, hiszen ha van egy komoly vizsgálatokkal alátámasztott tanúsítvány, az a külföldi kereskedőkben is nagyobb bizalmat ébreszt. A térkép a vásárlókat is segíti, hogy megbízható információkat kapjanak a borok eredetéről. Kiss Eliza, a kiemelt borászati feladatok miniszteri biztosa elmondta: a laboratóriumi háttér kialakításán és a szakemberek foglalkoztatásán túl kiépítenek egy adatbázist, amely körülbelül százezer bor jellemzőit tartalmazza majd.

borászat eredetvédelem
Kapcsolódó cikkek