Cégvilág

Így szabadul lakásától a magyar

Öt-tíz százalékot ismét jó eséllyel lehet alkudni a használt lakások árából a fokozatosan lassuló és újra kínálativá váló piacon, ahol jellemzően két hónap után szerződnek ingatlanossal a vevőre hiába váró eladók.

Ingatlanközvetítő nélkül, önállóan vág bele lakása eladásába a tulajdonosok túlnyomó többsége. Érthető okból, hiszen a közvetítői jutalékot szeretnék megtakarítani a maguk, illetve a vevőjük számára, akinek harmadik fél bevonása nélkül kedvezőbb áron tudnák eladni az ingatlant. Mármint azok, akik ki tudnak várni a vevőre. Mint az Ingatlan.com adatbázisából kiderül, az első hirdetés feladását követő 55-60 nap elteltével szoktak közvetítővel leszerződni az addig sikertelenül próbálkozó eladók. E statisztika Budapestre érvényes, itt válaszolják a hirdetésüket törlő megkérdezettek, hogy megbíztak egy ingatlanost. Mint Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Világgazdaság kérdésére elárulta, 75 nap most az átlagos idő, amikor a magánszemélyek körében jön egy kiugrás azok miatt, akik már azért törlik a hirdetésüket, mert okafogyottá vált, vagyis eladták a lakásukat, házukat. (Ez persze nem jelenti azt, hogy aki 60 napnál tovább kivár, biztosan eladja maga is az ingatlanát.)

Forrás: shutterstock

A lakáspiac felpörgését látva sokan vérszemet kapnak, s ennek hatására túlárazzák ingatlanukat, noha a kínálati árakból is kiolvasható, hogy lassul az ingatlanpiaci drágulás üteme. Az Ingatlan.com kimutatásából – amelyet az ingatlanhirdetésekben megjelenő árakról készített lapunknak – látható, hogy a drágulás íve szelídült, még a legnépszerűbb budapesti kerületekben is kevésbé nőttek az irányárak, mint egy éve.

Aki felértékelődésre spekulálva szeretne ingatlant vásárolni, annak a főváros külső kerületeiben érdemes körbenéznie, mert ott az alacsonyabb bázisárak miatt nagyobb lehet az árnövekedés mértéke, mint a belső kerületekben, ám ott kiadni is olcsóbban lehet az ingatlanokat a belvároshoz képest

– prognosztizálta a lehetőségeket Balogh László. A piaci szakértő szerint a nagyobb vidéki városokban is érdemes körbenézni, elsősorban ott, ahol nagy, munkahelyteremtő beruházások történtek, illetve egyetemvárosokban, mert ez a két tényező nemcsak az ingatlan értékét tudja megdobni, hanem a kiadhatóságot is megkönnyíti.

A csúcsponton még nincs túl a piac, az árak még nem tetőztek, de a drágulás már szinte mindenhol lassul, és nőtt az átlagos értékesítési idő mind a lakások, mind a házak esetében tavalyhoz képest. Új jelenségként megfigyelhető a piacon, hogy az eladók már a meghirdetés előtt beáraznak egy bizonyos mértékű alkut. Az Ingatlan.com elemzése szerint ez általánosan minimum 1-5 százalék lehet – erre az eladás miatt lekerülő hirdetések utolsó irányárából következtetnek.

Mennyit lehet most alkudni a hirdetési árakból? Erre a kérdésre keresett választ a Balla Ingatlaniroda csapata. Az ingatlanközvetítői hálózat több kerületi irodájának vezetője egybehangzóan állítja, hogy az idén megint egyre inkább nő a különbség a hirdetési árak és a tényleges értékesítési árak között, miközben növekszik az alku mértéke. Ez azért is érdekes, mert az elmúlt egy-két évben szinte minimálisra szűkült az alku lehetősége az eladó lakóingatlanoknál, sőt voltak esetek, amikor felfelé licitáltak a vásárlók – foglalták össze az általános helyzetet. A jelentős árengedményekhez jellemzően a túlárazások vezetnek, és nem a piaci pangás.

Irreálisan magas hirdetési árak, úgynevezett lufiárak jellemzik az I., II. és XII. kerületek ingatlanpiacát, ahol a túlárazott lakások eladásához nagymértékű engedményre is egyre inkább szükség van Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetője szerint. A szakember elmondta: a nagyon jó lakásoknál még nem jelent meg az alku, a kevésbé vonzó paraméterekkel rendelkező ingatlanoknál viszont, amelyekért nem tolonganak a vevők, már határozottan érezhető.

Mára eltűntek, illetve elfogytak azok a vásárlók, akik nemrég még egymásra licitáltak, ezért ma már nagyon ritka, hogy egy átlagos lakás kínálati áron keljen el. A megnövekedett választék hatására a vevők tovább nézelődnek, és kivárnak a döntéssel, amitől egyes belső pesti városrészekben 5-10 százalék körüli alkunak is létjogosultsága van újabban – mondja el tapasztalatait Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A bővülő kínálat és a csökkenő kereslet a „szemtelen ajánlattevők” megjelenésének is kedvez, akik nem félnek 10-15 százalékkal alacsonyabb árat bemondani. Az eladók többsége ilyen nagymértékű alkuba még akkor sem szokott belemenni, ha az adott ingatlanra korábban egyetlen vevő sem jelentkezett – fejti ki Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, akinek tapasztalatait a hálózat belvárosi irodavezetője, Schneider Zoltán is megerősíti. Hozzáteszi még: ahogy átfordulunk a kínálati piacra, egyre nő az alku mértéke, és a most érkező ajánlatok nemritkán lényegesen alacsonyabbak, mint amit a tulajdonosok elképzelnek.

Készpénzzel kevesebbért

Az ingatlan ára mindenkor függ az elhelyezkedésétől és az állapotától is. Most ismét egyre többen hitelre vesznek lakást, ám ők már nem tudnak bármennyit kifizetni egy-egy ingatlanért. A hiteles vevők esetében az adásvételi folyamat hosszabb és bonyolultabb a banki procedúrák miatt. Akár 2-3 hónapig is eltarthat a folyósítás az igényléstől számítva, ezért a készpénzes vevők alkuereje sokkal nagyobb a piacon, az azonnali fizetés hatására az eladók hajlandók olcsóbban is üzletet kötni velük.

 

közvetítő eladás ingatlan
Kapcsolódó cikkek