Cégvilág

Jelentős fővárosi kórházfejlesztés

 Az Egészséges Budapest programban (EBP) év végéig több nagy eszközbeszerzés is szerepel 21,1 milliárd forint értékben. Az orvostechnológiai beruházás előkészítése megtörtént, a közbeszerzések elindultak, hangzott el egy háttérbeszélgetésen, amelyet Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár tartott.

Többek közt nagy kapacitású érfestő készüléket kap a Szent János, a Bajcsy-Zsilinszky (két darab) és a Szent Imre kórház. Egy-egy MR-készülék érkezik a Szent János, valamint a Szent Margit kórházba, továbbá öt CT is kerül fővárosi és Pest megyei intézményekbe.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése körülbelül 700 milliárd forintba fog kerülni. A következő másfél évben mintegy 80 milliárdot költenek a projektre, ebből idén 40 milliárdot, amely már most leköthető állapotban van – tette hozzá a miniszteri biztos.

Az EBP legfontosabb elemei, hogy létrehoznak Budapesten három centrumkórházat az észak-pesti, a dél-pesti és a dél-budai területen, s megszüntetnek több telephelyet. Hárommillió ember egészségügyi ellátását fogja majd megoldani a budapesti kórház-átalakítási projekt – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest program miniszteri biztosa kijelentette, a három centrumkórház mellé társkórházakat fognak rendelni, ahogy ez a megyei kórházak esetében is történt. Budapesten tíz társkórházuk lesz a centrumoknak, többek között az Uzsoki utcai kórház, a Flór Ferenc, a Jahn Ferenc, a Szent Margit és a Szent Imre kórház. A társkórházakra azért van szükség, mert nem lehet minden terhet a centrumokra rárakni, kell a tehermegosztás – jegyezte meg a miniszteri biztos.

A kórházprojekt fontos része, hogy telephelyek szűnnek meg, de ez nem azt jelenti, hogy ágyszámokat csökkentenek, hanem megpróbálják észszerűbbé tenni az egészségügyi ellátórendszer működését a fővárosban. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy nem lesz kapacitásfejlesztés Budapesten. Cserháti Péter kiemelte: a projekt tíz éve alatt tíz telephelyen szűnik meg a betegellátás, többek közt a Merényi kórház, a Szent László kórház és a MÁV-kórház telephelyén, valamint a Péterfy Sándor utcai kórház Alsó erdősor utcai telephelyén. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház pedig négy telephely helyett két telephelyen működik majd, s a Szent Rókus Kórház tömbjei is összevonódnak.

A gyermekellátást is újra kell gondolni, mert egyenlőtlenségek vannak a pesti és a budai oldalon. A két gyermekklinika és a Budai Gyermekkórház is költözik majd. A gyermekklinikák pesti oldalon lévő ezer betegágyából háromszázharmincat átvisznek Dél-Budára, többek közt az új, Dobogón épülő szuperkórházba.

Dobogón lesz az egyik centrum

A dél-budai területen egy zöldmezős beruházás keretében a Dobogó városrészben épül meg egy teljesen új kórház. A kormány erre már jóváhagyott 40 milliárd forintot az idei költségvetési keretből. A leendő dél-budai szuperkórház tervezésére csaknem 2,3 milliárd forintot különítettek el.

 

kórházfejlesztés kórház
Kapcsolódó cikkek