Cégvilág

Megállíthatatlan a PC-üzletág hanyatlása

A Microsoft egy részvényre jutó profitja 112 százalékkal 83 centre ugrott a második negyedévben, az egyszeri tételektől megtisztított nyereség is jól alakult.

A Microsoft egy részvényre jutó profitja (EPS) 112 százalékkal 83 centre ugrott a második negyedévben. Az egyszeri tételektől megtisztított nyereség is jól alakult, az elemzők által várt 71 cent helyett 98 centet értek el részvényenként. A kiugróan jó eredményben egyszeri tételként közrejátszott egy 23 centes, adózással kapcsolatos tétel, de enélkül is 4 centtel az elemzői várakozások felett teljesített volna a szoftveripari óriás.

Az értékesítési árbevételt éves alapon 13 százalékkal 23,3 milliárd dollárra növelte a Microsoft. Ebben oroszlánszerep jutott a felhőalapú szolgáltatásból származó bevételek dinamikus bővülésének. A vállalatok számára alkalmazások tárolását és futtatását a Microsoft szerverein lehetővé tevő Azure szolgáltatás bevételei csaknem megduplázódtak. A szintén felhőalapú Office 365 csomag 43 százalékos plusszal járult hozzá ahhoz, hogy 7,4 milliárd dollárra növekedjen a teljes felhőüzletág bevétele. Utóbbi összességében 11 százalékos javulás.

Az Office programcsomag sikere sincs veszélyben. Forrás: Shutterstock

A PC-üzletág forgalma 1,5 százalékkal 8,8 milliárd dollárra zsugorodott, a Microsoft a Windows értékesítéseit ide könyveli el. Az üzleti év egészére 90 milliárdos bevételt, részvényenként pedig 2,71 dolláros eredményt várnak. Utóbbi az egyszeri tételektől megtisztítva 3,31 dollár lehet.

Az idén eddig 19 százalékot magára szedő árfolyama pénteken 0,5 százalékkal 73,8 dollárra esett. A Microsoft átlagos elemzői célára 78,4 dollár a Reuters adatai szerint, ez 6 százalékkal haladja meg a pénteki szintet, az ajánlás: vétel. Azok az elemzők, akik a gyorsjelentés közzététele után módosítottak a várakozásukon, mind növelték saját célárukat. A legmagasabb célár egyébként 90 dollár.

szoftver office Microsoft felhő
Kapcsolódó cikkek