Cégvilág

Így szabadulhat meg gyorsan a lakásától

Ha jól van árazva egy ingatlan – és rugalmas az eladó -, akkor az akár már két hét alatt is elkelhet. Ha viszont hibáznak az ár meghatározásánál, akkor akár teljesen eladhatatlanná is válhat egy lakás – írja közleményében a Balla Ingatlan.

Az jelenlegi körülményei között a legnagyobb mértékben az árazástól függ egy ingatlan eladásának a sebessége. Túlárazni csak akkor érdemes, ha az ingatlan rendkívül jó adottságokkal (például első emelet, zöldövezet, jó közlekedés), vagy valami különlegességgel rendelkezik, amely egyedivé teszi – hívja fel a figyelmet a Balla Ingatlan közleményében.

Eladó ház, eladó lakás
Forrás: MW

Ennyi idő alatt talál új gazdát egy ingatlant

A rendkívül jó paraméterekkel rendelkező ingatlanok gyakran még a piacra sem kerülnek ki, máris akad rájuk vevő. Ha pedig mégis meghirdetésre kerülnek, akkor az első érdeklődő megveszi őket, mégpedig gyorsan, mert amint megjelenik a hirdetésfigyelőben, lecsapnak rá

- hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

A szakember hozzátette, ezek a kiváló adottságú ingatlanok vannak a legjobb helyzetben, amikor az értékesítési időről van szó. Ha viszont a megfelelő paraméterek nem adottak, akkor csak az árazás segíthet. Az viszont minden esetben, hiszen mint az ingatlanközvetítő fogalmazott: eladhatatlan lakás nincs, csak rossz ár.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VII., VIII. és IX. kerületi irodájának vezetője szerint

egy jól árazott – tehát a valós értékesítési áron kínált – lakás, főleg, ha még kellően rugalmas is az eladója, egy-két hét alatt eladható a belső pesti kerületekben.

Ugyanakkor Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint ugyanez igaz a külső kerületekben is, sok esetben állapodnak meg ugyanis úgy a megbízóval, hogy fix áron – tehát piaci áron, de ahhoz ragaszkodva – hirdetik az ingatlant. Természetesen csak abban az esetben kerülhet erre sor, ha az eladó is tudja, hogy megfelelő áron kínálják, vagy pedig egy ártörés után már eljutottak a lélektani határhoz – fűzte hozzá a szakember.

Ezzel szemben a már csak „átlagáron” kínált lakások esetében 3-4 hónapra is szükség lehet az eladáshoz. A családi házaknak érezhetően lassabb a forgási sebessége: a tapasztalatok szerint elfogadható árazás mellett fél év alatt értékesíteni lehet őket Budán, míg a XVII. kerületben 10 hónap az átlagos eladási idő.

Ennyivel nyújtja meg az értékesítési időt a túlárazottság

Egy jelentősen túlárazott ingatlan eladása évekig is elhúzódhat, és évek múltán is csak akkor válik eladhatóvá, ha az árak közben felfelé tartanak – mint az jellemző volt elmúlt időszakban -, és így a piaci árak lassan beérik az adott ingatlan hirdetési árát – áll a közleményben. Ha viszont nem emelkednek már az árak, akkor akár teljesen eladhatatlanná is válhat az ingatlan. Vagyis a jelentős mértékben túlárazott ingatlanok csak akkor értékesíthetők, ha valami különleges adottságuk van.

Rácz Gyula László szerint a 20 százalékos túlárazottságnál már mindenképpen „időt veszít” az eladó, de ez olykor már 15 százaléknál is bekövetkezhet.

Tehát, ha valakinek számít az idő, akkor semmiképpen ne menjen ezen mértékek fölé. A szakértő szerint, ha egy dél-pesti panel akár 1 millió forinttal is túl van árazva, az már egy-két hónapos csúszást eredményezhet az értékesítésben

- fűzte hozzá az ingatlanos.

Nem csak a belső, a külső is számít

Fontos leszögezni, hogy a most lakást kereső diákok elsősorban olyan ingatlanokat keresnek augusztus második felében, melyek azonnal költözhetők, tehát nem kell őket felújítani.

Hiszen a renoválással eltelik 2-3 hónap, amíg biztosítani kell valahogy a lakhatást. Így pici előnyük van talán ebben a hónapban azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akik viszonylag jó állapotú lakást kínálnak eladásra

- közölte Hart Erzsébet. Hozzátette: az viszont már gondot jelenthet az értékesítési időt tekintve, ha maga a társasház rossz állapotú. Ilyenkor a lakás lehet akár „egy ékszerdoboz” is, nehezen fog vevőt találni magának. Nem lehetetlen eladni, de hosszú időbe telik, míg valakinek elegendő lesz az az ígéret is, hogy majd valamikor a távoli jövőben talán a ház és homlokzata is felújításra kerül – fűzte hozzá a szakember.

Az a tényező szintén meg tudja hosszabbítani az értékesítési időt, ha egy lakás túlzottan nagy méretű. Az átlagos vevő ugyanis inkább kisebb lakást keres, a nagyok iránt tipikusan olyan befektetők érdeklődnek, akiknek az első kérdésük az, hogy az elosztás alapján kettéválasztható-e az ingatlan. Ez viszont már további, komoly beruházást feltételez, így érthető módon kevesebb a potenciális vásárló, és lényegesen magasabbak a vásárlás utáni felújítás költségei.

eladás árazás lakás diákok ingatlan
Kapcsolódó cikkek