Cégvilág

Felpörgött a nyári abroncsok iránti kereslet

A nyári abroncsok eladása darabszám szerint idén mintegy tíz százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét.

A nyári abroncsok eladása darabszám szerint idén mintegy tíz százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét. Nagy Tibor, az Automax ügyvezetője szerint három vásárlóból kettő választott a 10–20 ezer forintos árkategóriából, az átlagos kosárérték is ennek megfelelően alakult: a tipikus magyar autós 68 ezer forintot költött négy nyári gumira.

Forrás: shutterstock

A hazai autógumi-piacot az ázsiai, azon belül is a dél-koreai gyártók uralják. Minden negyedik abroncs valamilyen dél-koreai márkát takar, ami annak köszönhető, hogy ezek a gumik jól szerepelnek a magyar autósok számára iránytűként szolgáló ADAC-teszteken, és kedvező áron kaphatók. Összességében is igaz, hogy a magyar autós számára általában a keleti kínálat jelenti a megoldást: négy ázsiai ország – Kína, India, Japán és Dél-Korea – adta a forgalom 60 százalékát – mondta Nagy Tibor.

https://www.vg.hu/kozelet/otbol-egy-autos-veszelyes-483305/

Arányukat tekintve átlag felett nőtt a terepjárókra szánt, illetve defekttűrő abroncsok iránti kereslet, de még ezeket is túlszárnyalta – 30 százalékos bővüléssel – a négy évszakos gumik eladása. Idén egyébként korán léptek az autósok, hiszen hamar jött a meleg. A legforgalmasabb nap március 20-ra esett, két héttel korábbra, mint tavaly. Az Automax előrejelzése szerint ez a piaci bővülés a téligumi-vásárlásoknál is folytatódik majd.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének korábban közölt adatai alapján tavaly Magyarországon csaknem 2,4 millió új gumiabroncsot értékesítettek a gyártók, ami hétéves rekord a piacon.

kereslet nyári gumi
Kapcsolódó cikkek