Cégvilág

A Nemzeti Színházba is el lehet biciklizni

Mától a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház is megközelíthetővé válik a Bubival.

Tovább bővül a budapesti közbringarendszer szolgáltatási területe, augusztus 24-étől az új gyűjtőállomásnak köszönhetően immár a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház is megközelíthetővé válik kerékpárral – jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően a MOL Bubi már 124 állomáson összesen 1486 biciklit tesz hozzáférhetővé. A most megvalósított MOL Bubi gyűjtőállomáson túl tehát további állomások üzembe helyezése és a már meglévő hálózat fejlesztése várható. A „Bubi III.” című projektben foglalt, a közbringarendszer komplex fejlesztését magában foglaló innovációkat a főváros támogatja. A projekt összköltsége pedig nettó 340 millió forint – tette hozzá a BKK.

A fővárosa még 2008-ban döntött a budapesti közbringarendszer létrehozásáról. Ugyanebben az évben az állam, a főváros és a BKK vezetői 900 millió forint értékű európai uniós támogatási szerződést írtak alá, melynek értelmében a költségek 85 százalékát az unió, a többit a fővárosi önkormányzat állja. A hosszas előkészületek után végül 2013-ban a tendereztetésé volt a fő szerep, a kivitelezéssel és üzemeltetéssel a T-Systems Magyarország Zrt.-t és a Csepel Kerékpárgyártó és -Forgalmazó Zrt.-t bízták meg, és 2014 tavaszára készültek el a gyűjtőállomások és az almazöld biciklik. Ezek után startoltak a kerékpárok.

Első ütemben 76 helyszínen 1100 kerékpárt lehetett használni. A pesti oldalon a Nagykörúton és a Városligeten belül, Budán pedig a Vízivárosban, valamint a dél-budai egyetemi negyedben és a Margitszigeten. Később, 2015. október 1-jére a BKK bővítette a szolgáltatással lefedett területet. A bővítésnek köszönhetően Budapest 11 kerületében 99 gyűjtőállomás, 2159 dokkolóállás és 1150 kerékpár várta a MOL Bubi rendszer használóit. Idén június 30-án a FINA vizes-világbajnoksághoz kapcsolódóan 11 új állomással bővült a rendszer a Margitszigeten és a XIII. kerületben.

A rendszer az indulása óta tehát jelentősen fejlődött a rendszer, a gyűjtőállomások száma 62 százalékkal, a kerékpárok száma 35 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb MOL Bubi gyűjtőállomások a Jászai Mari téren, az Erzsébet téren, a Kálvin téren, a Fővám téren, a Városháza Parkban, illetve a Szent Gellért téren működnek – közölte a BKK.

Mol Bubi bubi BKK
Kapcsolódó cikkek