Cégvilág

Tesztelnék az önvezető kamiont

Az nem volt titok, hogy a Tesla az önvezető kamionok technológiáján is dolgozik, az viszont igen, hogy hol tart a fejlesztésben.

Az nem volt titok, hogy a Tesla az önvezető kamionok technológiáján is dolgozik, az viszont igen, hogy hol tart a fejlesztésben. Most erre is fény derült, miután az elektromosjármű-gyártó egyeztetett a kaliforniai és a nevadai közlekedési hatóságokkal arról, milyen feltételekkel végezhet teszteléseket a két amerikai államban. Jessica Gonzalez, a kaliforniai hatóság szóvivője a Bloombergnek elmondta, hogy ebben együtt dolgoznak a helyi autópálya-felügyelettel, mivel 4,5 tonnánál nehezebb járművek éles tesztelésére még nincsen protokolljuk.

Ahogy a szomszédos nevadaiaknak sem, ott a közlekedésiek szóvivője, Alex Smith a Tesla illetékeseivel történt találkozás hírét megerősítette, de rögtön hozzáfűzte, hogy a cégnek nincs tesztelési engedélye, és eddig nem is folyamodott ilyenért. A Tesla nem reagált a megkeresésekre, ezért egyelőre az az áprilisi Twitter-bejegyzés számít hivatalosnak, amelyben alapító-vezérigazgató bejelentette, hogy kamionfejlesztő csapatuk a következő szintre lépett, s „komoly eredményeket” ért el az önvezető technológia kidolgozásában. Annyit tudni még, hogy Musk szeptemberre ígérte az önvezető nyerges vontatójuk bemutatóját. A Tesla Model X és a Model S már rendelhető az Autopilot nevű, folyamatosan frissülő vezetőasszisztens-programmal.

Az elektromos meghajtású kamionok önvezető funkcióval való párosítása forradalmi lépés lenne a motorizációban, a robotpilóta a több ezer kilométeres monoton országúti távokat fáradtság és elalvás nélkül, biztonságosan le tudja majd vezetni, kiváltva ezzel a drága munkaerőt.

Azt a szakértők sem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben már fantomkamionok róják az utakat, de a szállítmány célba juttatásához egynél több emberre nem lesz szükség.

önvezető kamion
Kapcsolódó cikkek