Cégvilág

Jobban teljesít idén az orosz olajipar

Oroszország növelte olajtermelését és olajexportját is az év első nyolc hónapjában. A kitermelés 0,9, az export 3,6 százalékkal bővült az orosz kormány adatai szerint.

Oroszország növelte olajtermelését és az olajexportját is az idei első nyolc hónapban – orosz kormányzati adatok szerint. Az augusztus végével záródott nyolc hónapban Oroszország 364,8 millió tonna kőolajat termelt, ami 0,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az augusztusi orosz olajtermelés 46,14 millió tonna volt.

Forrás: AFP

Három kisebb olajcég növelte a termelését az időszakban: a Gazprom Nyefty 8,7 százalékkal 26,4 millió tonnára, a Tatnyefty 2,7 százalékkal 19,26 millió tonnára, a Rusznyefty 1,5 százalékkal 4,6 millió tonnára. A „nagyok” közül ugyanakkor a Rosznyefty 0,4 százalékkal 125,16 millió tonnára, a Lukoil 1,2 százalékkal 54,4 millió tonnára, a Szurgutnyeftyegaz pedig 2 százalékkal 40,3 millió tonnára csökkentette olajtermelését éves szinten.

Oroszország a FÁK országokon kívüli piacokra 173,43 millió tonna kőolajat exportált az idei első nyolc hónapban, 3,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az augusztusi orosz olajkivitel 21,46 millió tonna volt.

A Világgazdaság korábban beszámolt róla, hogy Oroszország az előző évinél legalább tíz százalékkal több kőolajat tervez kitermelni idén az északi-sarkvidéki lelőhelyeiről a kormányzat szándékai szerint.

olajtermelés Oroszország olajexport Gazprom Nyefty
Kapcsolódó cikkek