Cégvilág

Már kapható az idei szüret első bora

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es termelői év első hazai bora, amely egy kiemelkedően jó évjárat hírnöke lehet a borszakértők szerint.

Megjelent a szakboltok polcain a 2017-es szüret első bora – adja hírül a Borháló Borkereskedés. Az idei szüret első borának címét a Lisicza Borház Primőr Roséja viseli, egy reduktív technológiával erjesztett, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös rozé. A Borháló partnerborászai és kereskedői szerint a 2017-es évjárat kiugróan jó lehet Magyarországon.

Forrás: AFP

A csemege- és borszőlőként egyaránt termesztett néró szőlőfajtából készült a 2017-es szüreti szezon első bora. A nagy szemű, húsos, erős színanyagú, betegségeknek jól ellenálló korai fajtát augusztus 5-én szüretelte a Pécsi borvidéken Lisicza Sándor, a Lisicza Borház borásza, 17-es mustfokkal. Ezt követően reduktív eljárással 13 fokon erjesztették, augusztus közepén pedig már derítették és szűrték a bort, hogy Lisicza Primőr Rosé néven ezekben a napokban másfél literes magnumpalackos kiszerelésben a polcokra kerüljön országszerte a Borháló üzleteiben.

Könnyed nyári illatok, rózsa- és málnajegyek, markáns citrusosság jellemzi ezt a rozét, pohárba töltve valóságos illatbomba

– méltatja az év első borát Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója.

„Igaz, hogy még a robusztusabb 2016-os rozék is erejük teljében vannak, ez a tétel azonban más: nem az őszt idézi, hanem inkább a nyárutóhoz, az indián nyár hangulataihoz tartozik. Lisicza néró rozéja és az előkészületben lévő, szeptember második felében üzletekbe kerülő csabagyöngye a Várszegi Pincészettől ráadásul egy kiemelkedő évjárat előhírnöke is lehet” – fogalmaz Kathona.

Tavasszal és nyáron az időjárás, a lokális jégkárokat nem számítva, ideális volt a szőlő számára Magyarország valamennyi borvidékén. A későbbi szüretelésű fajták is egészségesek, szépen cukrosodnak; a szüretet mindenhol időben, illetve ahol kevesebb volt a csapadék, a szokásosnál hamarabb tarthatják meg

– mondja a Borháló beszerzési igazgatója.

Ha a szeptember nem hoz sok esőt vagy tartósan párás időt, és a hőingadozás is mérsékelt marad, a bogyók a szüretig lassan még tovább érnek.

A mustfok is magas, ugyanakkor a savtartalom is megvan: 2017-ből akár emlékezetes évjárat is válhat Magyarországon

– erősíti meg a hallottakat Lisicza Sándor.

2017-es évjárat Borháló bortermelés borászat
Kapcsolódó cikkek