Cégvilág

Még mindig nincs győztese a HPV-vakcina-tendernek

Tavasz óta tart és még mindig nem zárult le a HPV (humán papillomavírus) elleni oltóanyag közbeszerzése. A 2014-ben megkötött szállítási szerződés október 1-jén lejár.

Tavasz óta tart és még mindig nem zárult le a HPV (humán papillomavírus) elleni oltóanyag közbeszerzése. A 2014-ben megkötött szállítási szerződés október 1-jén lejár. Az előző közbeszerzési eljárásban 80 ezer serdülő kétszeri oltásához szükséges 160 ezer oltóanyag beszerzését a GlaxoSmithKline (GSK) nyerte el 1,6 milliárd forint értékben. A jelenleg is zajló közbeszerzésben az MSD Pharma és a GSK is érintett. A GSK lapunkkal közölte:

Tekintettel arra, hogy a HPV-védőoltás beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van, és ennek a GSK is érintettje potenciális szállítóként, ezért annak lezárultáig nem áll módunkban információkat adni az ügyben.

Az MSD Pharma azt írta a Világgazdaságnak, hogy a kilenckomponensű hatóanyagukkal indultak a tenderen.

Forrás: Shutterstock

A GSK tavasszal a Közbeszerzési Hatóság döntőbizottságához fordult, mert szerinte a pályázati kiírás alapján nem alakulhat ki valós verseny, de a cég jogorvoslati kérelmét akkor elutasították. Döntés azonban még mindig nincs, hogy melyik gyógyszergyártó szállíthatja a következő években a hetedikes diákok HPV elleni oltásához szükséges oltóanyagot.

A HPV elleni oltás 2014-ben került be a nemzeti védőoltási programba. A vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányok esetében. Magyarországon a méhnyakrák a 45 év alatti nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, minden évben közel 500 nő hal meg ebben a betegségben.

2014 óta egy-egy kampány során az évi 45-46 ezer jogosult lány háromnegyede részesült védelemben a HPV ellen. Az előző tanévben a szülői nyilatkozatok 99 százaléka visszaérkezett az iskolavédőnőkhöz, a 45 ezer jogosult hetedik osztályos lány közül 33 600 kérte a védőoltás beadását. Összességében az iskolai kampányoltás keretében már százezer lánygyermek kapott HPV elleni védőoltást – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A gyógyszertárakban a humán papillomavírus okozta megbetegedések megelőzésére három különböző komponensű oltóanyag áll rendelkezésre. A teljes lakosság HPV elleni átoltottsága a patikai forgalmi adatok szerint 5 százalék körüli lehet. A HPV-nek több mint száz típusa létezik, amelyek közül mintegy negyven képes elváltozásokat okozni férfiaknál és nőknél egyaránt. A leggyakoribb HPV-fertőzéssel összefüggő rákos megbetegedés a méhnyakrák, a betegség csaknem száz százalékát a HPV-fertőzés okozza. Európában az anális daganatok 90, a szeméremtest daganatainak 15, a hüvely daganatainak 70, a péniszdaganatoknak pedig 30-40 százalékát hozzák összefüggésbe a HPV-fertőzéssel.

védőoltás HPV
Kapcsolódó cikkek