Cégvilág

Moszkvában is nézik a magyar lakásokat

A kínaiak már vásárolják, az oroszok meg egyre aktívabban nézegetik az eladó magyar lakásokat és házakat. A határközeli települések a szomszédos országbelieket vonzzák, az új építésű lakásokba meg a külföldön dolgozó magyarok fektetik a pénzüket.

Moszkvában, Londonban és Pekingben figyelik legtöbben a legnagyobb magyar ingatlanhirdetési portál kínálatát, amelynek az angol mellett a német nyelvű változatát Bécsben, Münchenben és Hamburgban látogatják sokan. Az Ingatlan.com adatbázisa szerint éves szinten több százezer külföldi látogató böngészi a magyar lakóingatlan-hirdetéseket, bár tavaly 17 százalékkal csökkent a letöltések száma – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A kép csalóka – tette hozzá –, ugyanis a külföldiek kevesebbet szörfölnek a neten, és célirányosabban vásárolnak, amit az is jelez, hogy a tranzakciók számában nincs nyoma lejtmenetnek.

A külföldiek magyarországi ingatlanpiaci jelenlétének mértékéről már a KSH NAV-os adatok alapján számított adatai is rendelkezésre állnak. Ezek szerint 2016-ban a teljes piaci forgalom 4,9 százalékában szerepel külföldi állampolgár – ez a nagyjából 150 ezres tavalyi adásvételt tekintve körülbelül 7,5 ezer ingatlant érinthetett. Számszerűsítve nem nagy a tranzakciók volumene, és csak mintegy fele részében érintettek az ingatlanközvetítő irodák, mint például az Otthon Centrum vagy a Balla Ingatlan hálózat, amelyek 1,5-2 százalékra teszik a külföldi vevők arányát a hazai lakáspiacon. Az Otthon Centrum legutóbbi elemzése szerint idén a szerb vásárlók száma ugrott meg, az Ingatlan.com jelzése szerint viszont hamarosan az oroszok és a kínaiak vihetik a prímet.

A külföldiek a magyar prémiumlakásait vihetik, ugyanis – mint az online keresésekből kitűnik – egyértelműen a 30-40 millió forint feletti belvárosi lakások és bel-budai házak, no meg a Balaton-környéki és a nagy egyetemvárosok frekventált lokációi érdeklik őket. Újabban már Londonból is élénk az érdeklődés, sőt már üzletkötések is történtek – hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum az egyik gyorsan bővülő vevőkörre.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője a külföldön élő magyarokat is tipikus vásárlókörként említi, akik közül a – kinti viszonyokhoz képest – szerényebb keresetűek paneleket, a jobban keresők új építésű, modern lakásokat keresnek – olyanokat, amelyekben előbb-utóbb akár maguk is szívesen élnek majd. Az új építésű lakásoknál markáns a külföldön dolgozó magyar vásárlói kör az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint.

A tipikus külföldi vásárlókört azonban Balla Ákos szerint az itt élő kínaiak és vietnamiak, valamint a különböző nációjú külföldi felső vezetők alkotják, akik lakhatási céllal, maguknak keresnek lakást. Egy-egy külföldi tulajdonú ingatlanfejlesztési projektben előfordul az adott cég anyaországából származó vásárlók átlagon felüli reprezentációja, de a magyar lakóingatlan-piacon már nincs esély olyan felértékelődésre, amely egy-egy ország kisbefektetői számára ellenállhatatlan vonzerőnek számítana – tapasztalja Balla Ákos.

A KSH jelentése szerint német, román, kínai és szlovák ingatlanvásárlóból van a legtöbb a piacon, amit részben a határközeli települések magyar oldalának szerény árszintje is indokol. Az osztrák és mindenekelőtt a szlovák meg a román határ menti régiókban ugyanis olyan alacsonyak az elnéptelenedő településeken az ingatlanárak, hogy a vevőknek bőven megéri itt lakni, és innen átjárni dolgozni.

ház lakás ingatlan ingatlanhirdetés
Kapcsolódó cikkek