Cégvilág

Új lelőhelyeken lát munkához a Mol

A Mol magyarországi kutatása és termelése súlyponti szerepet kap a csoport új stratégiájában is. A fókusz az új koncessziós területeken és a tevékenység optimalizálásán van, erről Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelési igazgatója nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Hány koncessziós területen aktív, és hány újon készül munkát indítani a Mol annak köszönhetően, hogy a közelmúltban koncessziós pályázatokat nyert meg?

A Molnak jelenleg két hagyományos és tíz koncessziós szénhidrogén-kutatási területe van. A korábban elnyert koncessziós területeken már több sikeres találatunk volt, sőt, az év elején termelésbe is állítottunk több kutat Tóalmás, Komádi, valamint Üllés közelében. A közelmúltban a negyedik alkalommal meghirdetett szénhidrogén-bányászati tenderen elnyert hat koncesszió munkálatait hamarosan elkezdjük, még idén Bucsa, majd jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr, később pedig Jászárokszállás, Okány-nyugat és Zala-nyugat területeken. A hat szénhidrogén-koncessziós terület összesen közel 4200 négyzetkilométert fed le, így a jogosultságunkban álló kutatási területek mérete megközelíti a 7500 négyzetkilométert. A korábban felfedezett mezők fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektetünk ezekre az új munkálatokra is.

Szakál Tamás MOL Magyarország Upstream ügyvezetõ igazgató

Ezeken belül a Mol az idén mely magyarországi szénhidrogén-termelő beruházásaira összpontosít?

Az összesre, ugyanis rendszeresen felülvizsgáljuk mezőinket és értékeljük készleteinket annak érdekében, hogy a lehető leginkább fokozhassuk a magyarországi kitermelést. Folyamatosan fejlesztjük kiemeléstechnológiai módszereinket és technológiáinkat, illeszkedve a magyarországi kőolaj- és földgázmezők éppen aktuális állapotához. Emellett három jelentős gázmezőfejlesztési projekt is folyik.

A társaság működő termelőkútjai átlagosan hány évig használhatók még? Mennyire érdemes a kimerülőben lévő kutak termelését új, de költséges technológiákkal időben meghosszabbítani?

Ha azt nézzük, hogy a most ünnepelt 80 éves zalai mező a mai napig aktív, akkor még sok évet jósolhatunk a többi területnek is. Célunk, hogy a mezőkből a lehető legtöbb szénhidrogént termeljük ki gazdaságosan, a meglévő felszíni infrastruktúra felhasználásával és fejlesztésével. A hazai bányászat meghatározó szerepet tölt be az energiaellátásban: a gázfogyasztás mintegy 20 százalékát, a kőolajfogyasztás mintegy 10 százalékát tudjuk itthon megtermelni. Bár a hazai geológiai lehetőségek korlátozottak, szakembereink tudásának és a jelenleg elérhető új innovatív technológiáknak köszönhetően még évtizedekig biztosak lehetünk abban, hogy Magyarországnak lesz saját termelésű olaja és földgáza.

A Mol hazai termelésére milyen sze­rep jut a csoport új stratégiájában?

Hazánkban jelenleg naponta több mint 40 ezer hordó kőolaj-egyenérték (boe) szénhidrogént termel ki a Mol, ami 40 százaléka a Mol csoport összes termelésének. Így a csoport kutatás-termelési tevékenységének továbbra is Magyarország az egyik kulcsterülete. Ennek az értékteremtő szerepnek a megtartásához továbbra is folytatjuk a termelés optimalizálását célzó projektjeinket, gyorsítjuk mezőfejlesztési intervencióinkat, és jelentős beruházásokat teszünk az új kutatási koncessziós területeken is.

Ennek alapján a jelenlegihez képest mekkorára várja a Mol magyarországi olaj- és gáztermelését tíz év múlva?

Napi termelésünket az elkövetkezendő három évben is 40 ezer hordóegyenérték felett szeretnénk tartani, hogy ezzel is megőrizzük kulcsszerepünket a Mol csoport kutatás-termelés üzletágán belül. Ennél hosszabb távra egyelőre nem könnyű becsülni, de a mezőfejlesztési projektjeink remélhetőleg elősegítik majd a természetes termeléscsökkenés ellensúlyozását, valamint nagy reményeket fűzünk az új koncessziós területeken végzett kutatási munkaprogramok eredményeihez is. Továbbra is az eddigi vezető pozíciónkat megtartva keressük az innovatív, értékteremtő és hatékonyságnövelő módszereket és lehetőségeket.

lelőhely Mol Nyrt. fejlesztés
Kapcsolódó cikkek