Cégvilág

Egyelőre nem kapkodnak az iPhone 8 után az amerikaiak

Egyelőre visszafogott az érdeklődés az iPhone 8 iránt az Egyesült Államokban, sokan az igazi nagy dobás, az iPhone X megjelenésére várnak.

Egyelőre több iPhone 7-et vásárolnak az amerikai fogyasztók, mint iPhone 8-at a KeyBanc Capital Markets elemzése szerint. A John Vinh elemző által készített tanulmányról a Reuters számolt be, jelezve, hogy Apple-mobiloknál szokatlan módon a nyitókészletek bőven kiszolgálták az igényeket. Ez azért is érdekes, mert néhány éve még rendszeresen előfordult, hogy az amerikai társaság új modelljeinek bemutatását követően már az előrendelések során szinte teljesen kimerültek a rendelkezésre álló készletek, és heteket kellett várniuk a fogyasztóknak, hogy beszerezhessék a készülékeket. A képet árnyalja, hogy az iPhone 8 nem jelent akkora előrelépést, mint amiben előzetesen reménykedhettek a felhasználók, viszont az előző generációs Apple-telefon 150 dollárral olcsóbb, vagyis még mindig vonzóbb ajánlatnak tűnik. A visszafogott érdeklődésben persze az is szerepet játszik, hogy sokan kivárnak, hiszen a cég igazi nagy dobása idén az iPhone X. Ennek forgalmazása azonban még nem kezdődött meg, és csak október 27-től lehet majd előrendelni.

Forrás: AFP

Hogy mekkora lesz az érdeklődés az iPhone X iránt, az nagymértékben befolyásolja majd az Apple telefonpiaci teljesítményét az utolsó negyedévben. Az elmúlt években ebben az időszakban általában igen közel került a vállalat a szegmenst vezető Samsunghoz az eladott készülékek számában. Nagy kérdés, hogy sikerül-e idén is megismételni ezt az eredményt.

Míg a felhasználók az iPhone X-re várnak, a KGI Securities elemzője, Ming-Chi Kuo – az egyik legtöbbet idézett, meglepően pontos jóslatokat és információkat nyilvánosságra hozó Apple-szakértő – már a cég jövő évi mobiljáról osztott meg érdekes részleteket. Ming-Chi Kuo elemzéséről a Macrumors számolt be. A jelek szerint az Apple-nél arra készülnek, hogy száműzzék az új modellekből az egyébként meglehetősen népszerű ujjlenyomat-azonosító szenzort, a Touch ID-t. A lépés abból a szempontból nem váratlan, hogy az iPhone X-nél is hiányzott már ez a funkció – az új csúcsmobilnál az arcfelismerés kapta a főszerepet a biometrikus azonosításnál. A KGI Securities elemzője szerint az új generációs telefonokban is az arcfelismerésen lesz a hangsúly. Az Apple azért is dönthetett így, mert úgy ítéli meg, hogy jelentős előnyben van ezen a területen az androidos riválisokkal szemben, amit még évekig meg tud őrizni.

Nagy kérdés, hogy mennyire jön be ez a lépés a társaságnak, hiszen a Face ID megoldásuk még nem is került ki a piacra. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor lényegesen egyszerűbb az ujjlenyomat-érzékelőt használni, emellett szakértők szerint a többféle biometrikus azonosítás párhuzamos használata lehet a legbiztonságosabb, ám a Touch ID kivezetésével elveszítik ennek lehetőségét.

Az Apple számára azért is kockázatos a kísérletezés, mert most már nemcsak előre, a Samsungra kell figyelnie a mobilpiaci pozíciókért vívott küzdelemben, de hátra is, hisz nagyon gyorsan jön fel a Huawei. A kínai gyártó a héten mutatta be a Mate 10, a Mate 10 Lite és a Mate 10 Pro készülékeket. A Mate 10 és a Mate 10 Pro a két első, Kirin 970 processzorral szerelt, mesterségesintelligencia- (MI) platformú okostelefon. Az új készülékekben a minél jobb képminőség érdekében többek között a hely- és tárgyfelismerést, a digitális zoomot és a portrékészítést is az MI támogatja. A Mate 10 Lite európai ára 349, a Mate 10-é 699, míg a Mate 10 Próé 799 euró lesz. A kelet- és közép-európai régióban a Mate 10 Pro lesz elérhető, és várhatóan még karácsony előtt a boltokba kerül a Mate 10 Lite-tal együtt. A hazai árakról jövő héten ad bővebb tájékoztatást a Huawei.

eladás iPhone 8 Amerika
Kapcsolódó cikkek