Cégvilág

Háromszorosára nőtt a regisztrált termelők száma

A Földművelésügyi Minisztérium kistermelői rendeletmódosítása – amely 2010-ben lépett életbe – jelentős mértékben hozzájárult a hagyományos élelmiszerek helyben történő előállításának fellendítéséhez, és a rövid ellátási lánc megvalósításához.

A Földművelésügyi Minisztérium kistermelői rendeletmódosítása – amely 2010-ben lépett életbe – jelentős mértékben hozzájárult a hagyományos élelmiszerek helyben történő előállításának fellendítéséhez, és a rövid ellátási lánc megvalósításához – mondta a Világgazdaságnak Nagy István. A miniszterhelyettes tájékoztatása szerint a regisztrált kistermelők száma 2010-ben nem érte el az ötezer főt, 2017-re viszont ez a szám már meghaladta a 16 ezret. A kistermelői élelmiszerek piacra jutásának elősegítésére is jogszabályt módosított a kormány, a helyi termelői piac jogi hátterét megteremtő jogszabályi változások pedig 2012. január 1-jén léptek hatályba – emlékeztetett Nagy István.

A változtatásokkal lehetővé vált, hogy – a törvényi feltételek megléte esetén – engedélyezési eljárás nélkül, egyszerű bejelentést követően működhessen helyi termelői piac, a vonatkozó szabályok szerint. Országosan 282 helyi termelői piac bejelentéséről tudunk – mondta a miniszterhelyettes. Regisztrált kistermelő kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alapterméket, illetve abból saját maga által előállított élelmiszert értékesíthet közvetlenül a végső fogyasztóknak és kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményeknek. Kistermelői tevékenységet csak természetes személy végezhet, vállalkozások nem.

A rendelet fő célja, hogy a saját gazdaságban megtermelt egészséges élelmiszerekkel a gazdák elsősorban a közvetlen környezetükben élőket láthassák el, a termékek előállítása helyben történjen. Lehetőséget teremt ez arra – mutatott rá Nagy István –, hogy a termelők a helyi kereskedelemnek, az óvodának, iskolának, vendéglőnek értékesítsenek, vagy akár falusi vendégasztal keretében saját maguk kínálják fel fogyasztásra termékei­ket. A kistermelő által előállított élelmiszereket a régióban vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 kilométeres távolságon belüli lehet értékesíteni. A miniszterhelyettes kiemelte: a rendeletet nagyon széles szakmai és civil egyeztetés után fogadták el annak idején, s ennek az együttműködésnek láthatjuk most a kiemelkedő eredményeit.

termelői piac kistermelő termelő
Kapcsolódó cikkek