Cégvilág

Hitelbiztosítások hajthatják a kkv-szektort

A hitelbiztosításokkal a kereskedőcégek csökkenthetik az ügyfeleik késedelmes fizetése miatti kockázatot. Az Euler Hermes háromlépcsős termékkel segíti ügyfeleit – mondta a Világgazdaságnak Fabrice Desnos, a hitelbiztosító társaság észak-európai régiójának igazgatója.

Mi a hitelbiztosítás lényege?

Az Euler Hermes termékeivel az ügyfelek valamilyen fizetési problémát fedezhetnek. A legnépszerűbb biztosításunk a halasztott fizetéssel kereskedő cégeket segíti, amely akkor térít, ha a kereskedelmi partner valami miatt nem fizeti ki például a leszállított áru ellenértékét. Ez azért lényeges, mert sok kkv vevőállománya a teljes tőke akár 30 százalékát is elérheti, a kieső bevétel pedig – a biztosítás nélkül – a csőd szélére sodorhatná a vállalkozást.

Fabrice Desnos igazgató / Euler Hermes Magyarországi központ. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A válság elmúltával mennyivel nehezebb hitelbiztosítást eladni Európában? Tanultak a cégek a múltból, vagy inkább megspórolják a hitelbiztosítás költségét a biztosabbá váló üzletmenet miatt?

A válság elején megugrott a hitelbiztosítások iránti kereslet a kereskedelmi partnerek fizetésképtelenné válásától való félelem miatt. A elmúlásával azonban más került a középpontba, így ma több ügyfelünk van, mint a válság idején volt. Azon túl ugyanis, hogy termékeink térítést nyújtanak a kereskedelmi partner nem fizetése esetén, a hitelbiztosítás megkötésekor a célország piacát és a kereskedelmi partnert is megvizsgáljuk, és az ügyfelünknek hasznos információkat adhatunk tevékenysége kockázatairól. Ha egy cégnek van hitelbiztosítása, akkor bankhitelt is könnyebben kap, hiszen a kölcsönt akkor is vissza tudja fizetni, ha neki nem fizetnek. Ennek és az általunk nyújtott információknak köszönhetően a cégek sokkal bátrabban térképeznek fel új területeket. Egy angol ügyfelünk nagyjából 50 százalékkal nőtt tavaly, elmondása szerint a növekedése sokkal alacsonyabb lett volna a biztosítás nélkül.

Hogy alakulnak a hitelbiztosítás díjai az egyes időszakokban?

A válság alatt egyértelműen nőttek, majd a kilábalás során csökkenésnek indultak. Mára némileg stabilizálódtak, de nem tértek vissza a régebbi szintekre. A jövőben már inkább stagnálás várható, esetleg kismértékű csökkenés.

Hogyan segíti a digitalizáció az Euler Hermest? Mennyivel pontosabb információkat tudnak adni az ügyfeleiknek a vevőikről ma, mint egy évtizede?

A digitalizáció nagymértékben megkönnyítette a kommunikációt az ügyfelekkel, de még fontosabb, hogy a kereskedelmi partner célországának piacáról mi is sokkal részletesebb, pontosabb képet kapunk. Ennek köszönhetően jobban ismerjük a kockázatokat, és az ügyfeleinknek is részletesebb adatokat tudunk szolgáltatni. Az online tér bővülésével az egyes cégekről is sokkal több információ érhető el, mint tíz éve, így ezzel kapcsolatban is átfogóbb képet tudunk adni.

Maradtak-e kizárásos iparágak az európai hitelbiztosításban?

Már már nincs olyan szektor, amelynek ne vállalnánk a biztosítását. Korábban voltak ugyan „veszélyes” iparágak, de a jelenleg pozitív irányba fejlődő globális környezetben nem kell ettől tartani. Egyes országok persze nagyobb kockázatot jelentenek, így az ottani cégekkel fenntartott kereskedelmi kapcsolatok is rizikósabbak. Ez egyrészt abból fakad, hogy nehéz információt kapni az ország valós gazdasági helyzetéről és az egyes vállalatok stabilitásáról. Másrészt megjelenik a politikai kockázat is, amivel pluszban kell kalkulálnunk, ez az átláthatóság szempontjából kockázatos lehet ügyfeleinknek.

Egyre hosszabbak a szállítási utak. Az Euler Hermes meddig tudja segíteni ebben partnereit?

Egy kereskedelmi kapcsolatban kulcstényező a távolság: minél távolabb található két ország egymástól, annál nagyobb valószínűséggel merül fel valamilyen probléma. A fizikai távolság azonban nem minden, a kulturális különbségek sokkal több veszéllyel fenyegetnek, mint a hosszú szállítási utak. Az Euler Hermes háromlépcsős rendszerrel segíti az ügyfeleit. Még a szerződéskötés előtt megvizsgáljuk az ügyfelünk (leendő) kereskedelmi partnerét és az országot, ahol a tevékenységét végzi, ezzel átfogó képet kap tőlünk arról, mire számíthat. A második lépés a követeléskezelés, ezt az adott országban található irodánk végzi olyan esetekben, amikor egy-egy vevő a kötvényben meghatározott türelmi időn túl is késik a számla kiegyenlítésével. A károkat igyekszünk megelőzni, és a vevőtől megpróbáljuk behajtani a követelést. Ha nem sikerül, vagy csak részben, akkor a harmadik lépésben kártérítést fizetünk az ügyfelünknek. Persze a behajtást ekkor sem zárjuk le, de ilyenkor már jellemzően sokkal kisebb az esélye a megtérülésnek.

hitelbiztosítás Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító kkv
Kapcsolódó cikkek