Cégvilág

Idén elindul a Szent János Kórház felújítása

Összesen 9,3 milliárd forintot fordítanak a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb járóbeteg-szakrendelőire, valamint a Szent János Kórház fejlesztésére 2020-ig.

Már idén elindulnak a Szent János Kórház fejlesztésével kapcsolatos tervezési munkák. Az építészeti munkálatokra 7,066 milliárd forint, orvostechnikai, informatikai fejlesztésekre pedig 2,3 milliárd forint van a tervezett költségvetésben – közölte a Világgazdasággal az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága. Az ütemezésről és arról, hogy a betegellátást mikortól érintik a felújítási munkák, egyelőre semmit sem közölt a minisztérium. A fejlesztés során a kórház szakrendeléseit átköltöztetik a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének járóbeteg-szakrendelőibe. A Szent János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztésére összesen 9,3 milliárd forintot szánnak 2017–2020 között az Egészséges Budapest program keretében.

Varga Mihály és Pokorni Zoltán is járt a felújítás alatt álló intézményben
Forrás: MTI

Az Emmi azt közölte lapunkkal, hogy a korszerűsítés és az eszközpark fejlesztése több ütemben, de a folyamatos betegellátás biztosítása mellett történik. A betegek már 2018 második felétől korszerűbb berendezésekkel találkozhatnak a János kórházban.

A Egészséges Budapest programban összesen 21,2 milliárdot fordítanak eszközbeszerzésre, orvostechnikai fejlesztésekre. A Szent János kórházba MR- és érfestő berendezés kerül. Egy korszerű MR-készülék ára hozzávetőleg félmilliárd forint, egy érfestő mintegy 300 millió forintba kerül.

A Szent János kórházban most a fűtés korszerűsítése zajlik, a kórház honlapján azt írják: „A kazán meghibásodása miatt egyes osztályokon egyelőre nem működik a fűtés.” Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) azt közölte, már megrendelte azt a szivattyút, amely a kazánból a hőt továbbítja. Az esetleges felújításokhoz és további eszközcserékhez szükséges pénzügyi fedezetet pedig az ÁEEK biztosítja az intézmény számára, 47 millió forintot már folyósítottak is.

Korszerűsítik a Péterfy Sándor utcai kórházat

A Péterfy Sándor utcai kórház 1,1 milliárd forintból újul meg az Egészséges Budapest program keretében, a kórház eszközeinek fejlesztésére pedig 192 millió forint jut. A kórház nem zár be, de négy telephelyéből három marad meg – közölte Sásdi Antal, az intézmény főigazgatója. Az Egészséges Budapest program keretében teljesen átalakul a Péterfy kórház profilja. A Fiumei úti telephelyen – miután a traumatológia átköltözik a dél-pesti centrumba – műtéti ellátás lesz, a Péterfy Sándor utcában belgyógyászatot, szakrendelőket, valamint mozgásszervi rehabilitációs központot alakítanak ki – mondta. Az Alsóerdősor utcában, a jelenlegi Erzsébet kórházban 510 ágyon a krónikus betegeket látják el. A Péterfy Sándor utcai kórház Szövetség utcai telephelye megszűnik. A felújítási munkák 2018-ban kezdődnek, és a betegellátást nem érintik – hangsúlyozta a Világgazdaság kérdésére Sásdi Antal.

 

Egészséges Budapest Szent János kórház kórházfejlesztés egészségügy
Kapcsolódó cikkek