Cégvilág

Közelít a kétmilliárdhoz a mobilok értékesítése

Jövőre várhatóan 2,35 milliárd személyi számítógépet (PC), táblagépet és mobiltelefont adnak el világszerte a Gartner előrejelzése szerint, ez 2 százalékos növekedést jelenthet az idei forgalomhoz képest.

Bár nem tűnik dinamikusnak a fejlődés, a piackutató cég elemzésében megjegyzi, hogy 2015 óta ez lesz majd a legnagyobb arányú bővülés. A növekedés még 2019-ben is folytatódik majd, igaz, már csak minimális mértékben.

A legnagyobb szegmenst a mobiltelefonok jelentik, ám a prognózis szerint ezen a területen idén meglepő fordulatnak lehetünk tanúi. A Gartner számításai szerint ezekből a készülékekből 2017-ben várhatóan 1,88 milliárdot adnak el, nagyjából százmillióval kevesebbet, mint tavaly. Jövőre azonban visszatér a növekedés a szegmensben, és közelít majd a kétmilliárdhoz az értékesítés.

A Gartner azzal számol, hogy 2018-ban 1,93 milliárd mobilt vesznek világszerte, ez az ideihez képest 6 százalékos növekedést jelentene. A telefonokon belül óriási az okosmobilok fölénye, a teljes forgalom 86 százalékát adják jövőre. A Gartner szerint a szeptember végén bemutatott, október végétől előrendelhető iPhone X lesz az egyik fő mozgatórugója a fejlődésnek, főleg Észak-Amerikában, Kínában és Nyugat-Európában.

Az okosmobilok a teljes telefonértékesítés 86 százalékát adják jövőre
Forrás: AFP

Fordulatra lehet számítani a piackutató cég szerint a személyi számítógépek esetében is. A Gartner prognózisa jövőre minimális, 0,8 százalékos bővülést jósol a PC-k forgalmában az idei évhez képest, és összesen 265 milliót adhatnak el belőlük világszerte. A fejlődés ráadásul 2019-ben is folytatódik, igaz, továbbra is meglehetősen lassú lesz. A trendforduló a kutatócég elemzése szerint két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az orosz gazdaság a stabilizálódás jeleit mutatja, ennek köszönhetően a vállalati számítógép-beszerzésekben ötszázalékos növekedés volt tapasztalható idén 2016-hoz képest, és hasonló lesz a helyzet jövőre is.

A másik fontos, a globális értékesítésre pozitív hatással lévő piac Kína. A távol-keleti országban a Gartner elemzése szerint eddig biztonsági, illetve adatvédelmi okokból elhalasztották a Windows 10-re való áttérést, emiatt idén igen visszafogott volt ott a PC-forgalom. A Microsoft azonban most már szorosan együttműködik a kínai hatóságokkal, hogy egy olyan verziót készítsenek az operációs rendszerből, amely megfelel az ottani elvárásoknak. A Gartnernél azzal számolnak, hogy a folyamat eredményeként jövőre Kínában is beindul a Windows 10-re történő átállás, és ezzel az új gépek beszerzése.

mobilok Garner személyi számítógépek
Kapcsolódó cikkek