Cégvilág

Sok volt a vásárló az Art Marketen

A vásár kezdetektől nemzetköziségre törekszik, idén 23 országból érkeztek kiállító galériák, és mellettük az összes hazai jelentős kortárs galéria képviseltette magát. A budapesti Millenáris kiállítási csarnokaiban 6200 négyzetméteren több mint száz standot állítottak fel.

Az Art Market Budapest minden évben vendégül lát egy országot, és kiemelten kezeli annak képzőművészeti szcénáját. Az idén az államalapításának 70. évfordulóját ünneplő Izrael a díszvendég, és az Art.Israel – Art.Is.Real című művészeti fesztivál nemcsak a Millenárison, hanem Budapest egyéb helyszínein is példátlan gazdagságban mutatta be a zsidó állam kortárs művészetét. Állandó elem az Art Market Budapest programjában, hogy a Millenáris kínálata mellett az A38 Hajó kiállítóterében bemutatnak egy rangos műgyűjteményt, inspirálva azokat, akik még csak most kezdenek hozzá a gyűjtéshez. Ezúttal Az emberi állapot címmel a lélektannal foglalkozó kortárs műveket válogattak Serge Tiroche, az egyik vezető izraeli műgyűjtő kollekciójából. Tiroche huszonöt éve gyűjt művészeti alkotásokat, ízlése változatos, gyűjteménye globális szemléletű. Szenvedélyesen támogatja a fiatal izraeli művészeket, a felfedezés örömében hisz. 2008-ban Start néven megalapította a zsidó állam első művészeti inkubátor projektjét, amellyel az izraeli kortárs művészet nemzetközi szintű szerephez jutását kívánta elősegíteni. A kiállításon bemutatkozó, az 1970-es és 80-as években született művészek különféle művészi látásmódot képviselnek ugyan, alkotói figyelmüket azonban mindannyian az emberi kapcsolatokra, környezetük és saját maguk viselkedésének feltérképezésére összpontosítják.

Forrás: IFOTO.HU

Alkotásaik pszichológiai jelenségek esztétikai megjelenítései, politikai és kulturális jelenségek intellektuális feldolgozásai. Serge Tiroche személyes prezentációt is tartott a gyűjteményéről.

A Budapest belvárosában, a Lánchíd pesti hídfőjénél felállított hat méter magas Budai lány című szobor is Tiroche és a Start inkubátorprogram támogatásával készült. Alkotója a köztéri művészettel foglalkozó Eran Shakine, aki 1962-ben Izraelben született francia apa és magyar (Szegedről származó) anya – mindketten holokauszt-túlélők – gyermekeként. Az alumíniumból készült szobor egy fiatal lányt ábrázol, aki a híd felé lép, a művész kifejezetten ide tervezte, és személyesen felügyelte a felállítását.

Minden eddiginél erősebb felhozatallal mutatkozott be az Art Photo Budapest szekció, itt volt David Bowie fotósa, Tony McGee, meg is lehetett vásárolni a popikonról készített felvételeit. A magyar fotósok közt kiemelt szerepe volt az idén 80 éves, kolozsvári születésű Korniss Péternek, akinek most látható életmű-kiállítása a Nemzeti Galériában. Tőle a Várfok Galéria standján lehetett vásárolni.

A vásár programjában kerekasztal-beszélgetések mellett bemutatták a világ leghíresebb képhamisítójaként világhírűvé vált, magyar származású Elmyr de Hory életéről készült amerikai filmet.

Nemzetközivé vált kiállítás

Az Art Market Budapest kiállítói a következő országokból érkeztek Budapestre: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Izrael, Írország, Japán, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

 

vásárlók Art Market Budapest
Kapcsolódó cikkek