Cégvilág

Módosulnak az iskolák külföldi utazásáról szóló törvények

Több helyen szigorodnak az oktatási intézmények külföldi utazásainak szervezéséről szóló törvények – derül ki a Magyar Közlönyből.

Jövő év január 1-jén lép életbe az a törvénymódosítás, amely szigorú keretek közé szorítaná az oktatási intézmények külföldi kirándulásainak szervezését – írja a Magyar Közlöny. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett módosítás értelmében a tanulókat, gyermekeket szállító autóbusz a jövőben nemzetközi forgalomban 23 óra és hajnali 4 óra között nem közlekedhet, kivéve, ha elháríthatatlan külső ok – így különösen közlekedési torlódás, közlekedésrendészeti hatósági intézkedés – miatt e tilalom nem tartható be.

Forrás: AFP

A tanulókat, gyermekeket szállító autóbusznak ezen felül meg kell felelnie a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeinek, illetve rendelkeznie kell digitális menetíró készülékkel is. Az autóbusz első forgalomba helyezésének évétől számított életkora nem haladhatja meg a 13 naptári évet.

A törvénymódosítás végül kitér arra is, hogy az oktatási intézmények januártól kizárólag olyan szolgáltatóval köthetnek szerződést, amely vállalja és szakorvos által kiállított dokumentummal igazolja, hogy a kirándulás lebonyolításához a közúti járművezetők egészségi alkalmassága megfelel.

Ahogyan az ismert, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a XXIII. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencián jelentette be, hogy a kormány komoly jogszabály-változtatásokat vezet be, amelynek igényét az iskolai buszos kirándulásokról szóló online kérdőíves felmérés eredménye is megerősítette.

„A kormányzat szándéka, hogy folyamatosan újítsuk a buszparkot és egy iskolai kirándulás alkalmával olyan buszt használjanak az iskolák, amit Magyarországon gyártottak. Az biztos, hogy ez többe kerül majd, így nő a kirándulás költsége is, de megéri, annak érdekében, hogy ilyen balesetek ne történjenek” – mondta a politikus.

törvények szigorítás Balog Zoltán busz
Kapcsolódó cikkek