Cégvilág

Rippl-Rónai-festmény lesz az aukció sztárja

Az árverésen 200 tétel indul, szokás szerint a 19. és 20. századi festmények mellett nagy értékű Zsolnay kerámiák.

Ilyen kvalitású Rippl-Rónai-festmény, mint a Virág Judit Galériában most árverésre kerülő mű, régóta nem bukkant fel a hazai műtárgypiacon, ennek megfelelően becsértéke 80–120 millió forint, és 55 millió forintról kezdődik érte a licit. A Piacsek bácsi a fekete kredenc előtt című festmény nem sokkal azután keletkezett, hogy a festő és családja tizenhat év távollét után visszatért Párizsból Kaposvárra, a szülővárosába. Otthonképeknek is nevezik azt az enteriőrsorozatot, amelyet a hazaköltözés után családja és környezete mindennapjairól festett. A kép modellje, Piacsek bácsi, a nyugalmazott főerdész segített a festő francia feleségének magyarul tanulni, és tolmácsolt, ha arra volt szükség. Eddig még egyetlen Rippl-Rónai-festmény ára sem haladta meg a 100 millió forintot, most ez megtörténhet.

A nagy értékű festmények közt találjuk az elmúlt időszakban fókuszba kerülő Nyolcak festőcsoport egyik alapítójának, Tihanyi Lajosnak Trencséni vár című 1912-es festményét 35–50 millió forintos becsértékkel. Czigány Dezső 1926-ban családjával együtt Párizsból Nizzába költözött, a következő évek festészetének megújulását hozták. Szinte kizárólag tájképeket festett, egyet Nizza címmel, ezt kínálják most 20–30 millió forintos becsértékkel. Perlmutter Izsák tengerparti festménye 30–40 millió forintos becsértékkel szintén különleges darab, a művész hollandiai életének utolsó korszakából. A nagypolgári zsidó családból származó Perlmutter tehetséges festő volt, és vagyonát is igyekezett jól használni. Családja birtokolta egy időben a kőbányai sörgyárat, tőle vette meg Dreher Antal. Az Andrássy út 60. alatti, sűrű történelmű bérház is az övé volt, ahol most a Terror Háza Múzeum található. 1932-es halálakor a festő teljes vagyonát, így a bérpalota tulajdonjogát is a hitközségre hagyta, azzal a kikötéssel, hogy a háromnegyedét rászoruló művészek támogatására fordítsák.

Nagybányáról Ziffer Sándor, valamint Pittner Olivér alkotása mellett érdemes még figyelni a Hollywoodban befutott három Korda fivér közül a legfiatalabb, Korda Vince Nagybányán festett 1922-es tájképére, becsértéke 14–18 millió forint.

Hincz Gyula Berlinben festette a húszas évek végén az absztrakció és figuralitás határvonalán egyensúlyozó csendéletét, amely 20–28 milliós becsértéket kapott, és mindenképp az életmű kiemelkedő darabja. A 19. századi anyagból figyelemre méltó Székely Bertalan apácaportréja, amely szerepelt a festő Magyar Nemzeti Galériában rendezett életmű-kiállításán is, becsértéke 7–10 millió forint.

A kortársak közül Birkás Ákos 4 millió forintról induló, 6–8 millió forintos becsértékű 1989-es képe a híres Fej sorozatból ritkaságnak számít. Birkás a nyolcvanas évek közepén az új szenzibilitás egyik legfontosabb művészeként indult, 1986-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjában állított ki, és ezután elindult nemzetközi karrierje is. A bécsi Mumok után a budapesti Ludwig Múzeum is életműtárlatot szentelt művészetének.

A római iskola művészei közül Patkó Károlytól egy akvarellt kínálnak 6–9 millió forintos becsértékkel, ez papíralapú munka esetében magas érték, de a kép gyönyörű: Patkó Károly a Római Magyar Akadémiánál töltött ösztöndíjas időszaka alatt festette, a kezdőára 3,4 millió forint. Az arisztokráciát és kedvelt szórakozóhelyeit megörökítő Batthyány Gyula életműve tematikáját tekintve is ritkaság a magyar festészetben. Most az Éjszaka a Florida mulatóban című pasztellkrétarajzához lehet hozzájutni 3 milliós kikiáltási ár és 5–7 milliós becsérték mellett. Van még egy mulatós kép az árverésen: Vaszary János papírlemezre festett olajképe 1925-ből egy párizsi mulató tánckaráról 30–40 millió forintos becsértékkel.

A Zsolnay kerámiák között az 1–3 milliós becsértékű vázák mellett figyelmet érdemel egy szecessziós tükörkeret 1905-ből, 1,4 millió forintos kikiáltási áron, és az Andrássy-ebédlőből újra egy Rippl-Rónai tervezte tányér, amely most 2 millióról indul. Párdarabját a tavasszal csaknem 5 millió forinton ütötték le.

Rippl-Rónai
Kapcsolódó cikkek