Cégvilág

Villanytöltős mintaprojekt indulhat

Az elektromobilitás hazai infrastruktúrájának kiépítéséhez kapcsolódó öt feladat felelősévé teszi az E-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-t egy új kormányrendelet tervezete. Olyan feladatokról van szó, amelyek központi költségvetési forrásból vagy európai uniós forrásból valósulnak meg.

A társaság felel az elektromobilitási rendszer elterjedését elősegítő országos lefedettségű állami tulajdonú töltő-infrastruktúra kiépítéséért, továbbá a rendszer bővítése érdekében az általa kiépített országos lefedettségű töltő-infrastruktúra rendeltetésszerű fenntartásáért és üzemeltetéséért. Szintén az E-Mobinak kell gondoskodnia az érintett piac szereplői közötti átjárhatóságról, valamint egy olyan infokommunikációs platform kifejlesztéséről és fenntartásáról – az egyéb állami hatáskörű közszolgáltatókkal –, amely országosan képes kezelni az e-mobilitási szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos ügyfélkezelési, fizetési, elszámolási feladatokat.

Az E-Mobi Nkft. lesz az elektromobilitás állami és uniós forrású teendőinek felelőse
Fotós: Kallus György

E társaságnak kell mun­kálkodnia a tisztán elektromos gépjárművek részarányának növelésén is úgy, hogy e-gépjárműveket biztosít költségvetési szervek adott csoportjának. E csoportba azok a szervek tartoznak, amelyeket a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság nem köteles ellátni, valamint nem élnek opcionális csatlakozási jogukkal sem. úVégül az E-Mobi feladata, hogy elősegítse az elektromobilitási rendszer társadalmi elfogadottságát.

A kormányrendelet tervezete szerint a társaság útján az iparügyekért felelős miniszternek kell gondoskodnia a fentiek és további teendők megvalósításáról. Ilyen, hogy induljon el a területen egy mintaprojekt a kibocsátási egységek értékesítéséből származó bevételek terhére. A miniszternek ezenfelül figyelemmel kell kísérnie az e-mobilitás kibontakoztatását leíró Jedlik cselekvési terv végrehajtását, és javaslatot kell tennie a kormánynak a terv további feladataira.

A fenti teendőkön az e-Mobi Nkft. egyébként eddig is dolgozott, honlapja szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium segítőjeként. Ennek részeként közel 300 elektromos­autó-töltő pontot kíván jövő májusig nyitni Magyarországon.

elektromobilitás E-Mobi Nkft. töltő-infrastruktúra
Kapcsolódó cikkek