Cégvilág

Atomerőmű: a legfontosabb a biztonság

Egy atomerőműben az energiatermelő folyamat során igen nagy mennyiségű radioaktív izotóp keletkezik.

Egy atomerőműben az energiatermelő folyamat során igen nagy mennyiségű radioaktív izotóp keletkezik. A kibocsátott sugárzás veszélyt jelenthetne a dolgozókra és a környezetre, ám a többszörösen kiépített védelmi berendezések útját állják a radioaktív anyagok és a nagy áthatoló képességű gamma- és neutronsugárzás kijutásának.

A védelmet szolgálja többek között az a radioaktív szennyeződés felderítésére használt sugárkapu, amelyet a kiállításon ki is lehet próbálni, és találkozhatunk a Pille nevű magyar sugár­dózismérővel is, amelynek modernebb változatát kiváló műszaki tulajdonságai miatt a Paksi Atomerőműben ma is alkalmazzák. Az 1970-es években kifejlesztett világhírű készüléket Farkas Bertalan, az első magyar asztronauta is használta, sőt legújabb változata a Nemzetközi Űrállomáson is szolgálatot teljesít. A múzeumi vitrinekben ott a mozifilmekből is ismert kézi felületi szennyezettségmérő és a nukleáris analizátor is, megtekinthető a primer köri védőruha, sőt az erőmű tűzoltóinak szkafanderszerű öltözéke is.

Az atomerőművek üzemeltetése radioaktív hulladékok keletkezésével jár. Ennek csökkentése érdekében az előzetes mérések során a sugárzónak minősített hulladék tartalmát szétválogatják. A Paksi Atomerőmű e feladat biztonságos és korszerű végrehajtására használta a válogatóbokszot, amely szintén kipróbálható a múzeumban. Ugyanitt egy prés­gépet is kiállítottak, amit a kis és közepes aktivitású szilárd hulladékok térfogatának csökkentésére használtak.

Farkas Bertalan atomerőmű
Kapcsolódó cikkek