Cégvilág

Érdemes jobban odafigyelni a céges nyomtatók biztonságára

Évente átlagban 3,62 millió dollárt veszítenek a vállalatok a nyomtatóeszközökhöz kapcsolódó adatlopásokon – derül ki a Ponemon Intézet kutatásából.

Az adatlopások átlagosan évi 3,62 millió dollárnyi veszteséget jelentenek a Ponemon Intézet által megkérdezett 419 vállalatnak. Az Egyesült Államokban tavaly a cégek 61 százaléka jelentett be legalább egy illetéktelen behatolást a nyomtatóeszközökhöz kapcsolódóan.

Pap Kornél, a Xerox Magyarország szakértője szerint az intézmények nem fordítanak elég figyelmet ezekre a veszélyekre, holott azok kivédhetőek lennének. „Dacára ezeknek az intő jeleknek, a vállalatoknál működő nyomtatók – az összes céget alapul véve – kevesebb mint 2 százaléka nevezhető minden szempontból biztonságosnak” – véli Pap, aki szerint hazánkban sem jobb a helyzet.

A szakértő szerint cégmérettől függetlenül számos biztonsági megoldás áll a felhasználók rendelkezésére. Adataik védelmének legalapvetőbb módja az alapértelmezett adminisztrátori jelszó megváltoztatása, de a többség ezt elmulasztja. További hasznos biztonsági eljárások egyebek mellett a háttértár titkosítás és – merevlemez esetén – annak felülírása. A titkosítás révén a nyomtató beállításai, valamint a nyomtatásra váró dokumentumok helyezhetőek biztonságba, míg a merevlemez felülírás azért szükséges, hogy a korábban nyomtatott dokumentumokhoz ne férhessenek hozzá – derül ki a Xerox közleményéből.

Xerox nyomtatás
Kapcsolódó cikkek