Cégvilág

Évente 50 milliárd forint cukorbetegekre

Mintegy 770 ezer embert érint a cukorbetegség, az újonnan megjelenő diabéteszesek száma pedig 35-40 ezerre tehető évente.

Tavaly közel 50 milliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a cukorbetegekre. Évente 770 ezer embert érint a cukorbetegség Magyarországon, az újonnan megjelenő diabéteszesek száma 35-40 ezerre tehető – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Világgazdaságnak megküldött adataiból.

Forrás: Shutterstock

A cukorbetegség lakosságarányos előfordulása hazánkban megfelel az európai uniós átlagnak, a magyarok 6,6 százaléka szenved valamilyen típusú diabéteszben. A NEAK közlése alapján vannak olyan betegek, akik az adott évben csak egyszer vagy kétszer részesülnek ellátásban, és olyanok is, akik havonta több alkalommal váltanak ki gyógyszert, vagy mennek el szakorvoshoz vizsgálat, kezelés, konzultáció céljából.

A cukorbetegek jelentős része, mintegy 725 ezer beteg 2-es típusú diabéteszben szenved, vagy a 2-es típust közvetlenül megelőző állapotok valamelyikében van. Az 1-es típusú cukorbetegség miatt mintegy 45 ezer beteget kezelnek folyamatosan. Évente körülbelül 30 ezer olyan ember hal meg, aki cukorbeteg volt, emögött azonban több más, jellemzően időskori betegség is állhat.

A járóbeteg-ellátásban tavaly 2,3 milliárd forintot fizetett a NEAK a diabéteszes betegek ellátására a 2015-ös 2,1 milliárd után. A fekvőbeteg-ellátásban pedig az előző két évben egyaránt 2,6 milliárd forintot fizetett ki az egészségbiztosító. Egy év alatt, 2016-ra pedig 3 milliárd forinttal nőtt a cukorbetegek gyógyszereinek támogatása. Az összesített adatok alapján (járóbeteg-, fekvőbeteg-ellátás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz) 2015-ben körülbelül 45 milliárd forintot, tavaly pedig 49 milliárdot költött a cukorbetegekkel kapcsolatos diagnózisokra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

A finanszírozási jelentések alapján a NEAK azt közölte, hogy tavaly 2896 olyan amputált beteget regisztráltak, akinél a kórházi tartózkodása során előfordult a cukorbetegség diagnózisa is, és összesen 744 olyan amputált beteg volt, akinél az amputáció fő okaként jelölték meg a diabéteszt. Ez a szám 2015-ben 2893 és 764 volt.

Növekvő kihívás

A cukorbetegek aránya az elmúlt 15 év alatt több mint 70 százalékkal nőtt, 2014-ben 772 ezer diabétesz miatt kezelt beteget tartottak számon. Idén egy diabétesz elleni készítmény kapta az Év gyógyszere díjat is, ami jelentős innovációt képvisel a cukorbetegek szív- és érrendszeri halálozási kockázatának csökkentésében. Kutatások azt bizonyítják, hogy a készítmény szedésekor egy-két év alatt 38 százalékkal csökkent a cukorbetegek körében a kardiovaszkuláris halálesetek száma.

 

cukorbetegek Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egészségügy
Kapcsolódó cikkek