Cégvilág

Még mindig Hongkong az első

Hongkong fogadja a legtöbb látogatót a világon, de egy görög helység is felkerült a leglátogatottabb városok top 100-as listájára.

Időszakos visszaesést jelez előre a Euromonitor International piackutató cég, amely kevesebb Hongkongba érkező turistát vár 2017-ben. Az idén 3,2 százalékkal csökkenhet, körülbelül 25,7 millió lehet a városba érkező utasok száma. Ez a trend azonban drasztikus fordulatot vehet – állítják a jelentésben, amelyben 2025-re már 45 millió turistát prognosztizálnak.

Forrás: AFP

Nyugodtan pezsgőzhetnek a thai és az angol vendéglátósok is, egyre többen választják ugyanis Thaiföld fővárosát, Bangkokot és a brit fővárost, Londont. Míg a Bangkokba érkezők száma megközelítőleg 10 százalékkal növekedhet, addig London, főleg a gyengébb fontnak köszönhetően, akár 3 százalékkal több turistát fogadhat az idén.

Úgy tűnik azonban, hogy e két város nem sokáig élvezheti a kitüntetett figyelmet. A Euromonitor szerint London elveszítheti erőfölényét a pénzügyi szektorban és egyben az induló vállalkozások központját jelentő státuszát is. Ezért félő, hogy nagyot zuhanhat a Nagy-Britanniából Ázsiába utazók száma.

A felmérés kitér a terrortámadások sújtotta övezetekre is. Törökország például már érezheti a turisták bizonytalanságát, a támadások után ugyanis Isztambulba 5,8 százalékkal kevesebben érkeztek. Azok, akik Tunéziába, Egyiptomba vagy Törökországba tervezték utazásukat, végül Görögországba és Olaszországba mentek, a csendes és stabil helyzet miatt. Londonra, Párizsra és Barcelonára kevésbé voltak hatással a támadások. A Euromonitor megjegyzi, a krétai Iráklio városa például Európa egyik leggyorsabban bővülő turisztikai régiójává vált.

A magyarok döntő többsége azonban New Yorkba utazna legszívesebben – derül ki a Repjegy.hu egyik korábbi felméréséből. A kutatásból jól látszik, hogy az egzotikus országok és a távoli szigetek továbbra is népszerűek a hazai utazók körében, sokan nyaralnának Indonéziában, a Maldív-szigeteken és a már említett Thaiföldön is.

látogató városok Hongkong
Kapcsolódó cikkek