Cégvilág

Nagy változások jöhetnek a GE-nél, osztalékot csökkentett a vállalat

Megfelezi negyedéves osztalékát a General Electric (GE), ráadásul a jövőben három kulcsüzletágára koncentrálhat a vállalat.

A General Electric (GE) augusztusban kinevezett új vezérigazgatója, John Flannery hétfőn jelentheti be a konglomerátum átalakítására vonatkozó terveit, melyek jelentős változásokat hozhatnak a vállalat életébe. A változások értelmében a 125 éves GE három legerősebb üzletágára fókuszálhat a jövőben, és kivonulhat többek között a közlekedés területéről – írja a MarketWatch a The Wall Street Journal (TWSJ) nyomán.

A TWSJ által megszólaltatott, a vállalat belső ügyeire rálátó forrás szerint John Flannery stratégiai víziója szerint a légi közlekedési, az energia, valamint az egészségügyi területekre kíván nagy hangsúlyt fektetni a jövőben, ezzel párhuzamosan a GE befejezheti számos további üzletágának tevékenységét.

Mindez azt jelentené, hogy a cég feladná a dízelmozdonyok egyik legrégebbi és legnagyobb gyártójának számító közlekedési üzletágát, de megválnának a világítási területtől is, melynek múltja egészen a vállalatalapító Thomas Edisonig nyúlik vissza.

Nagy változások jöhetnek General Electric-nél
Forrás: AFP

Míg az említett három részleg válhat a GE magjává, a forrás azt valószínűsíti, Flannery várhatóan a vállalat üzleti portfóliójának rendszeres átértékelését hangsúlyozza majd hétfői, befektetőkkel és elemzőkkel tartandó tárgyalásán.

A bostoni székhelyű vállalat emellett azt is tervezi, hogy végül megválik a Baker Hughes BHGE vállalatban meglévő többségi tulajdonrészétől, amely júliusban önálló vállalattá alakult a GE olaj- és gázüzletágával való egyesülést követően.

A Reuters értesülései szerint a GE a várható átstrukturálás bejelentése előtt hétfőn döntött arról is, hogy decembertől megfelezi negyedéves osztalékát, 24-ről 12 centre csökkentve az egy részvényre jutó osztalékot. A vállalat 125 éves története során ez lesz a harmadik alkalom, amikor a cég ehhez a lépéshez nyúl. Korábban a nagy gazdasági világválság és a 2009-es pénzügyi válság idején hozott hasonló döntést a patinás vállalat.

A vállalat komoly pénzügyi nehézségekkel küszködik, csak idén mintegy százmilliárd dollárt veszített tőzsdei értékéből, a vállalat átalakításának terve mögött így a költségracionalizálás állhat.

A GE 1989-óta van jelen Magyarországon, és mintegy tízezer embert foglalkoztat hazánkban. A cég 11 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet és 13 nagyvárosban van jelen. A vállalat kilenc üzletágban érdekelt nálunk, ezek között a mostani átalakítási tervekben kulcsszerepet kapó légi közlekedési, energiatermelési és egészségügyi területeken is, de az eladni tervezett izzó üzletágban is képviselteti magát.

Az amerikai vállalat júniusban jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról, ami potenciálisan a magyarországi termelését is érinthetné, a GE ugyanis mintegy 5 ezer embert foglalkoztat Magyarországon a fényforrás üzletágban. A GE Magyarország elnöke, Joerg Bauer ugyanakkor a júniusi bejelentést követően elmondta, a GE nem hagyja el Magyarországot csak azért, mert új tulajdonosa lesz egy-két üzletágának.

GE John Flannery General Electric vállalati átalakítás
Kapcsolódó cikkek