Pénz- és tőkepiac

Egy csónakban a GE és a Baker Hughes

A Baker Hughes részvényesei áldásukat adták a General Electric olajipari üzletágával történő egyesülésre, az ügylet hétfőn hivatalossá is vált.

A Baker Hughes (BH) részvényesei áldásukat adták a General Electric (GE) olajipari üzletágával, a GE Oil & Gas-zal történő egyesülésre, és az ügylet hétfőn hivatalossá is vált. Az „új” cég a nagy múltú Baker Hughes nevet viszi tovább, de eligazításképpen, zárójelesen azért a GE nevét is hozzábiggyesztik a tőzsdei rövidítésben.

A fúzió után a cég részvényeivel szerdán indul meg a kereskedés New Yorkban BHGE jelzés alatt. A létrejövő új vállalatban a GE-nek 62,5, a BH-nak 37,5 százaléka lesz, ez utóbbi részvényesei egyszeri, részvényenkénti 17,5 dolláros osztalékot kapnak. Az arányok az ügyvezetők számában is hasonlók lesznek, míg a cég irányítását a GE Oil & Gas elnök-vezérigazgatója, Lorenzo Simonelli veszi magához – írja a Reuters.

A két cég együttes létszáma 70 ezer főre, forgalma pedig évi 23 milliárd dollárra tehető, ezzel a Schlumberger mögött a második helyre futottak be, maguk mögé utasítva a Halliburtont. Azt a céget egyébként, amellyel tavaly a BH fúzióra lépett volna, de akkor az amerikai hatóságok ezt a versenykorlátozó hatásokra való hivatkozással megtorpedózták. Most viszont nem emeltek kifogásokat.

Az olaj- és gázkutatáshoz és -kitermeléshez fűződő berendezések gyártásával, üzemeltetésével és a szektor teljes körű kiszolgálásával foglalkozó vállalat ezután már 120 országban lesz jelen, székhelye pedig Londonban és Houstonban lesz. Amikor tavaly ősszel a fúziót elővezették, még 60 dolláros stabil olajárral számoltak 2017-re, s bár most úgy tűnik, hogy még az 50-es átlag sem lesz meg, a cégvezetők optimizmusa töretlen. Úgy látják, hogy a fúzióval elérhető szinergiahatásokat kihasználva, szolgáltatási áraikban igazodni tudnak az alacsonyabb árszintekhez is.

Baker Hughes General Electric olajipar
Kapcsolódó cikkek