Olcsóbbak lettek az élelmiszerek
Szeptemberben 1,3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének, a FAO-nak az élelmiszerár-indexe (értéke 176,4 pont lett). A mutató ugyanakkor még így is 2,5 százalékkal magasabb a tavaly októberinél.
A tejtermékek ára csökkent leginkább, 4,2 százalékkal, idén május óta először. A növényi olajok is olcsóbbá váltak 1,1 százalékkal a szeptemberi értéket véve alapul; főleg a pálma- és szójaolaj ára indult el lefelé. Valamelyest olcsóbb lett a cukor is a legfontosabb exportőr ország, Brazília valutájának gyengülése miatt. Intenzívebbé vált a verseny a sertéshúsexportőrök között, miközben a kereslet inkább visszafogott, így a húsárak alig 1 százalékkal bár, de estek. A gabonaárak ugyanakkor kicsit erősödtek, főként a rizs magasabb árú jegyzése miatt.


