Cégvilág

Ráér a Mátrai Erőmű új blokkjának tervezése

Nincs jelentősége, hogy a majdani lignit-biomassza blokk környezetvédelmi engedélyét hatályon kívül helyezte az egri közigazgatási bíróság.

A Mátrai Erőműnél előkészített, úgynevezett tisztaszén-technológiájú beruházás szempontjából egyelőre nincs jelentősége, hogy a majdani lignit-biomassza blokk környezetvédelmi engedélyét hatályon kívül helyezte az egri közigazgatási bíróság – reagált a minapi döntésre az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnökhelyettese.

Stróbl Alajos a Világgazdaságnak kifejtette: még nincs a piacon olyan, referenciának tekinthető erőmű, amilyet a Mátrába terveznek, az említett technológiával kapcsolatos kísérleti projektek pedig világszerte lelassultak, leálltak. A terítéken lévő hazai blokknál meg kell oldani a leválasztott szén-dioxid elhelyezését is. Ezt a gázt Stróbl Alajos szerint főleg az olajkutak hozamának növelésére célszerű használni.

A másfél évvel ezelőtti elképzelések szerint a negyvenéves üzemidejű, szén-dioxid-kibocsátás nélküli blokkot 2025-re kellene átadni. Az előkészületek állapotáról a társaságnál, amelynél épp tulajdonosváltás zajlik, nem kívántak nyilatkozni a Világgazdaságnak.

környezetvédelmi engedély Mátrai Erőmű blokk
Kapcsolódó cikkek